Stațiunea de Cercetare Popăuți este prima stațiune de cercetare din România care a obținut finanțare pentru reabilitare și modernizare. Lucrările au demarat în prima jumătate a acestui an iar la sfâșitul lunii decembrie se va ajunge la un grad de execuție de 30-35%.
Ionică Nechifor, directorul Stațiunii de Cercetare Popăuți, a insistat ca până în primăvara anului viitor să fie finalizată clădirea în care vor funcționa liniile de lapte și carne și de asemenea, plus noul magazin al stațiunii.
“Noi am început să modernizăm clădirea în care vor fi liniile de lapte și carne, din bugetul stațiunii. Prin acest proiect avem modernizare și dotare. Vom achiziționa și utilajele necesare. Noi avem două proiecte de cercetare, unul finanțat din bugetul de stat și celălalt din venituri proprii. Este vorba de oaia de carne Popăuți și oaia de lapte Popăuți. Aveam nevoie de o astfel de investiție pentru că toate determinările trebuie făcute într-un astfel de spațiu. Vom avea un punct de sacrificare și tranșare. Chiar la intrare în stațiune va fi un magazin unde vom valorifica produsele pe care le obținem din cele două baze experimentale dar în special pe baza zootehnică. Vom vedea pe viitor dacă ne vom extinde și pe baza vegetală. Legume, făină de porumb, făină de grâu. Toate vor fi cu eticheta Popăuți. Vom comercializa în special acele produse care derivă din creșterea ovinelor și vorbim de lactate și carne de oaie. Noi ne-am pregătit să mergem atât cu partea de dezvoltare cât și cu prelucrare, procesare și valorificarea unui produs finit de calitate”, a precizat Ionică Nechifor.
O altă clădire care se apropie de finalizare este clădirea pentru maturarea și depozitarea produselor.
“Clădirea pentru maturarea produselor este aproape de finalizare. Am văzut la agenți economici din Italia sau Spania cum arată un produs maturat. Eu recomand tuturor să consume produse maturate pentru că este sigur. Este și din punct de vedere sanitar-veterinar, sută la sută garantat”, a adăugat directorul Stațiunii Popăuți.
Tot aproape de finalizare sunt și cele patru apartamente destinate tinerilor care lucrează la această stațiune de cercetare. Clădirea era într-un stadiu avansat de degradare și de un deceniu nu mai era utilizată.
“În perioada 2000-2002, acolo erau birourile conducerii Stațiunii de Cercetare Popăuți. Această clădire a fost construită pentru tinerii din cadrul stațiunii, care nu aveau o locuință. Am amenajat patru apartamente. Unul dintre apartamente este mare și pot locui trei specialiști. Vom asigura confortul necesar acestor tineri. Lucrările sunt pe final. În momentul în care terminăm și clădirea administrativă, montăm centrala care va deservi cinci-șase clădiri, după care vom da în folosință cele patru apartamente”, a mai spus Ionică Nechifor.
Și clădirea în care a funcționat muzeul Karakul de Botoșani a intrat în reabilitare iar după terminarea lucrărilor va deveni sediul administrativ.
“Această clădire nu va fi modificată din punct de vedere arhitectural. În această clădire a funcționat muzeul rasei Karakul de Botoșani. Între timp, am făcut muzeul la stradă iar această clădire va fi pentru administrație, vor lucra toți cei implicați în activitatea de conducere și de administrare a unității. Din 2025, clădirea în care acum avem birourile va fi doar pentru cercetare”, a adăugat Ionică Nechifor.
În cursul anului viitor vor fi reabilitate toate grajdurile și spațiile de depozitare iar conducerea Stațiunii Popăuți pregătește un proiect pentru montarea de panouri fotovoltaice în vederea asigurării consumului propriu.