Împărțirea banilor pentru întreținerea drumurilor din județ a creat, ca în fiecare an, nemulțumiri în rândul primarilor.
Verginel Gireadă, primarul comunei Mihai Eminescu s-a arătat nemulțumit de împărțirea fondurilor pentru reparații drumuri din acest an, instituția pe care acesta o conduce primind doar 60.000 de lei.
Într-o ședință consultativă desfășurată la Consiliul Județean în această după amiază, la care au participat majoritatea primarilor, edilul i-a acuzat pe cei din conducerea CJ de faptul că sumele repartizate sunt mai mult decât insuficiente, criteriile stabilite pentru împărțirea banilor fiind, în opinia sa, neechitabile. “O parte dintre drumurile județene tranzitează comunele, o parte dintre noi suntem mai vitregiți. Trec prin localitățile noastre drumurile naționale. Noi avem vreo 30 de kilometri de drumuri comunale, considerați dumneavoastră că putem face cu 60.000 de lei vreo reparație la un drum? Până la urmă cetățenii acestui județ nu se rezumă numai la drumul județean ci și la cele comunale. Și acolo locuiesc oameni. Era firesc să faceți o împărțire ca și ceilalți președinți care au fost la CJ care au împărțit aceste sume. Eu am doar 15 km de drum în stare foarte bună. Nici măcar cu 300.000 de lei nu aș reuși să le plombez“, a spus edilul.
Cel care i-a răspuns a fost vicepreședintele CJ, Dorin Birta. “Înainte, foștii președinți de CJ împărțeau 5 milioane pentru toată lumea. În primul an când am venit în cadrul instituției (Nr.2016) am avut pentru drumuri opt milioane. Acum avem 25 de milioane, prin munca noii conduceri a Consiliului Județean care s-au deplasat la București, nu au stat și au așteptat banii de acolo. I-am atras pentru CJ, fiindcă avem nevoie de sumele pentru cofinanțare“, a spus Dorin Birta. În schimb, vicepreședintele CJ a uitat să precizeze faptul că, față de acum șapte ani, prețurile materialelor de construcție a explodat.
Mai departe, Verginel Gireadă a acuzat conducerea instituției de împărțeală politică a banilor. În discuție a intervenit și Doina Federovici, președintele CJ: “Vom da dovadă de determinare și în 2023 și acolo unde se face o modernizare sau se toarnă un covor asfaltic, primarul este mulțumit, unde nu am reușit și vom face acest lucru, urmează să fie mulțumit. Așadar distinși colegi primari, județul Botoșani trebuie să se dezvolte în ansamblul său. Și avem toată implicarea noastră, să facem astfel încât să circulăm pe drumuri bune. Este cel mai important aspect. Cred că am demonstrat în această primă jumătate din acest mandat că știm să facem lucruri bune și cu drag de oameni”.
Sumele alocate fiecărei unități administrativ teritoriale vor trebui aprobate și de consilierii județeni, în următoarea ședință a Consiliului Județean. Județul Botoșani are aproximativ 1200 de km de drum județean și comunal.