0.6 C
Botoșani
marți, 29 noiembrie 2022

VEZI cum arată copilul din MITOC care în decembrie 2012 a fost la un pas de moarte. Aproape 24 de ore medicii nu au putut ajunge la el din cauză drumurilor înzăpezite

Mitoc, Luca Nicolae (3)

Luca Nicolae avea doar zece luni în decembrie 2012 când a suferit grave arsuri pe faţă şi corp după ce s-a opărit cu apă clocotită. Judeţul Botoşani era sub cod portocaliu iar toate drumurile spre Mitoc erau înzăpezite. Nici măcar elicopterul SMURD nu a putut ajunge în zonă din cauza condiţiilor meteo. Copilul a fost dus la spital abia după o zi.

Pe data de 14 decembrie 2012, copilul a suferit arsuri de gradul II pe faţă şi picioare. Imediat după accidentul din gospodărie, părinţii au plecat cu copilul la medicul din localitatea Mitoc. Acesta nu a putut face mare lucru şi a solicitat o ambulanţă care să-l transporte pe micuţ la Spitalul de Pediatrie din Botoşani. Din nefericirea, toate drumurile către Mitoc erau blocate iar zăpada era de trei-patru metri în anumite zone. S-a intervenit cu autofreze şi cu mai multe utilaje dar deszăpezirea drumului Avărmeni – Mitoc  era aproape imposibilă. S-a încercat transportarea copilului cu elicopterul SMURD dar condiţiile meteo nu au permis efectuarea zborului. După aproape o zi de suferinţă, copilul a ajuns în sfârşit pe mâna medicilor care i-au acordat primul ajutor după care l-au transportat la un spital din Bucureşti. La doi ani de la nefericitul eveniment, copilul se simte foarte bine. Mama micuţului îşi aminteşte că în acea noapte nu a dormit deloc şi că ieşea afară la câteva minute pentru a vedea dacă ajunge ambulanţa.

„Copilul s-a opărit cu apă. Am sunat la domnul doctor. Mi-a spus să merg la el la dispensar ca să îl vadă. Am mers la dispensar. Pentru că erau drumurile înfundate, salvarea nu a putut veni. S-a anunţat SMURD-ul dar nici elicopterul nu a putut veni. Ne-am întors înapoi acasă. A doua zi a venit domnul prefect, cu salvarea de la Botoşani. A ajuns şi SMURD-ul şi mi-au luat băiatul la spital. În acea noapte nu am dormit deloc. Ieşeam afară să văd dacă ajunge salvarea. Îi vedeam cum coborau la vale dar foarte greu. Eram pregătită. Mai trebuia doar să îmbrac copilul. Mulţumesc lui Dumnezeu, copilul se simte foarte bine acum. L-au dus la Bucureşti la spital şi s-a vindecat foarte bine. Eu am ajuns abia după cinci zile la el la spital pentru că nu erau deszăpezite drumurile”, ne-a spus mama copilului.

Mitoc, Luca Nicolae (1)

Am discutat şi cu reprezentanţii primăriei iar aceştia ne spun că a fost o mobilizare de forţe foarte mare la nivel local. Zeci de oameni s-au adunat cu lopeţile pentru a curăţa de zăpadă terenul de sport, în momentul în care s-a solicitat elicopterul SMURD.  „A fost un exerciţiu pentru noi. Atât autoritatea publică locală cât şi cei de la judeţ. Important este că până la urmă cazul a fost rezolvat iar copilul a fost salvat. Înzăpezirea drumului ne-a creat probleme”, ne-a spus viceprimarul comunei Mitoc.

Au trecut mai bine de doi ani de atunci dar din păcate, nici până în prezent problemele nu au fost rezolvate. Dacă va ninge din nou abundent, satul Mitoc va rămâne din nou izolat.

„Noi suntem izolaţi. Dacă ninge, mori aici. De la Avrămeni nu se deszăpezeşte că e drum judeţean. Ăsta e drum naţional (DN 24C – singurul drum de pmânt din România)… Atunci am avut noroc de domn prefect care a venit cu şeful de la drumuri. Nu se putea veni cu nimic. În prima zi nu l-au putut lua pentru că nu a decolat elicopterul. Abia a doua zi au venit… ”, a afirmat tatăl copilului.

Oamenii speră în continuare că autorităţile judeţene şi naţionale îşi vor îndrepta atenţia şi către ei dar până atunci trebuie să suporte un nivel de trai anormal pentru o ţară care se laudă că este membră a Uniunii Europene.

Mitoc, Luca Nicolae (2)

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES
ULTIMA ORA