0.7 C
Botoșani
miercuri, 29 noiembrie 2023

Veteranul Iancu Biciuşcă a fost condus pe ultimul drum de jandarmii botoşăneni

inmormantare jandarm

Jandarmii botoşăneni l-au condus astăzi pe ultimul drum pe sublocotenentul (rtr.) Iancu Biciuşcă din comuna Ungureni, veteran de război jandarm din judeţul Botoşani, care în luna octombrie ar fi împlinit vârsta de 103 ani.

Conform regulamentului militar, cortegiul funerar a fost însoţit de Drapelul de Luptă al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Botoşani şi de un pluton de onor, fiind trase salve de armă în memoria celui trecut în nefiinţă.

La înmormântare a participat şi preşedintele Filialei Judeţene Botoşani a Asociaţiei Veteranilor de război din M.A.I. – colonel (rtr.) Mihai Drăguţu.

În anii grei ai celui de-al doilea Război Mondial, veteranul jandarm a fost concentrat şi a executat misiuni specifice la posturile de jandarmi Vlăsineşti, Avrămeni, Adăşeni şi Mitoc din judeţul Botoşani, precum şi la unităţi din Hunedoara , Gheorgheni şi Alba, apărând ordinea publică.

A urmărit răufăcători şi a aplicat legea, a dat dovadă de curaj în situaţii în care viaţa sa ori a camarazilor a fost pusă în pericol, trecând cu bine peste toate. A escortat prizonieri de război ruşi şi a avut onoarea de a fi în garda care l-a întâmpinat pe regele Mihai la mănăstirea Putna.

Anii în care a fost concentrat nu au trecut uşor, având în vedere că îl aşteptau soţia şi copiii, iar gândul că nu poate fi alături de ei îl măcina în fiecare zi. Dar a trecut peste toate cu gândul la cei dragi, care îl aşteptau acasă,  îndeplinindu-şi misiunile cu devotament.

A fost luat în evidenţa Filialei Judeţene Botoşani a Asociaţiei Veteranilor de Război din M.A.I. în data de 03.02.1992, iar în anul 1995 a primit, prin Decretul nr. 289/1995, medalia ,,Crucea Comemorativă” a celui de-al doilea Război Mondial.

În urma demersurilor făcute în anul 2013 de către Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Botoşani, veteranul a fost înaintat  în gradul de sublocotenent (rtr.) cu ocazia Zilei Naţionale a României.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES
ULTIMA ORA