13.9 C
Botoșani
vineri, 24 mai 2024

Veteran sărbătorit de autorităţi la 103 ani

 

News O viaţă dedicată bisericii, patriei şi familiei a adăugat astăzi un an în plus, ajungând să numere 103 ani. Vasile T Adascălului, născut în Horodiştea  pe 9 aprilie 1911, a fost curier în timpul Celui de-al II-lea Război Mondial, având aşadar o misiune deosebit de importantă şi periculoasă, în acelaşi timp.

A scăpat cu bine de ploile de gloanţe şi schije putând, după război, să-şi reia pasiunea şi profesia de cântăreţ bisericesc. Până la 88 de ani a cântat la una dintre bisericile din Darabani, iar acum locuieşte la una din cele două fete ale sale, în municipiul Botoşani.

Plutonierul adjutant în retrage a sărbătorit 103 ani lângă Costică Macaleţi prefectul judeţului, generalul de brigadă Gheorghe Prăjinaru,  comandantul U.M. 01189, lt. col. Petru Gagu, lt. Col. Dănuţ Rusu, şeful statului major CMJ, dar şi lângă părintele Garnizoanei, părintele Ştefan Grădinaru. Cum nu se putea altfel, musafirii au adus cu ei cadouri ce au sporit emoţiile veteranului de război. O icoană sfinţită, un drapel al ţării, o emblemă de onoare a Armatei Române, un baston cu tricolor, diplome de onoare şi chiar şi o sumă de lei oferită de asociaţia veteranilor.

„Îmi este inima plină de bucurie”, a spus bătrânul războinic, printre lacrimi, iar la „avertismentul” prefectului Costică Macaleţi cum că „vom veni şi la anul”, Vasile Adascălului a răspuns: „eu cred că aşa va fi, pentru că anul trecut mi-aţi spus că veniţi în 2014 şi iată că aţi venit”.

Sărbătoritul are 3 nepoţi şi 2 strănepoţi de care vorbeşte cu  mândrie, explicând că sunt doctori şi masteranzi. Despre secretul vârstei sale înaintate este inutil să-l întrebi pe plutonierul de 103 ani, dată fiind pasiunea sa pentru biserică şi credinţa în Dumnezeu. Aplecarea către cele sfinte a fost nu doar a lui ci şi a soţiei sale, aceasta fiind verişoară dreaptă a Sfântului  Ioan Iacob Hozevitul.

„Sunteţi icoana vie a eroilor patriei, aţi suportat cu tărie urgiile războiului şi necazurile vieţii. Vă adresez urări de viaţă îndelungată şi La Mulţi Ani!”, a fost mesajul rostit de un alt veteran, apropiat de vârsta sărbătoritului, generalul Prăjinaru.

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES

91 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMA ORA