2.9 C
Botoșani
vineri, 1 decembrie 2023

VEŞTI PROASTE pentru comercianţii din Piaţa Centrală. VEZI ce se va întâmpla cu chiriile şi de ce nu dispar samsarii

Piata Centrala - scandal comercianti (35)

Comercianţii din Piaţa Centrală a municipiului Botoşani se plâng că sunt prea mari chiriile stabilite de către Consiliul Local şi solicită o micşorare a acestora. Oamenii spun că sunt luni în care abia reuşesc să îşi plătească utilităţile şi chiria iar despre profit nu poate fi vorba.


Reprezentanţii societăţii Urban Serv, cea care administrează Piaţa Centrală din municipiul Botoşani, susţin că la ora actuală nu se pune problema micşorării chiriilor. Simion Drelciuc, directorul general al Urban Serv le-a recomandat comercianţilor din piaţă să-şi micşoreze chioşcurilor şi astfel vor plăti mai puţin.

„Poate este o chirie mare pentru nivelul vânzărilor. Chioşcurile respective au plecat de la o chirie de şase metri pătraţi. A fost o chirie stabilită de către Consiliul Local. De la un chioşc de şase metri pătraţi, acum au ajuns la chioşcuri de 24 de metri pătraţi. Le-am spus să-şi modifice chioşcurile, să le facă mai mici şi atunci vor plăti mai puţin. Ei vor să rămână cu aceste chioşcuri dar să plătească mai puţin. Mai e varianta să funcţioneze două firme în acelaşi chioşc”, a precizat Simion Drelciuc care a mai precizat că nu pot fi micşorate chiriile pentru că majoritatea spaţiilor au fost închiriate la licitaţie.

Producători vs samsari

În campania electorală, primarul Ovidiu Portariuc promitea ordine în Piaţa Centrală, chirii mai mici şi eliminarea samsarilor. Samsarii sunt în continuare în piaţă, chiriile sunt la fel sau chiar mai mari iar cât priveşte ordinea…

„Noi am separat producătorii individuali de societăţile comerciale. Cumpărătorul are acum posibilitatea să aleagă. Nu este obligaţia Urban Serv să verifice de un aduce marfa cel care vinde. Pe mine mă interesează să îmi plătească chiria şi să aibă documente de marfă. Din punctul meu de vedere, cumpărătorul reglează piaţa”, ne-a spus directorul Urban Serv.

Lucrurile ar putea fi puse la punct de noua lege a pieţelor care urmează să fie pusă în aplicare. Problema este că această nouă lege îi va alunga pe producătorii individuali din pieţe şi vor rămâne în mare parte societăţile comerciale.

„Noua lege a pieţelor este promulgată şi urmează să apară în Monitorul Oficial. Este mult mai restrictivă atât pentru producător cât şi pentru societatea comercială. Va trebui să aibă documente pentru că transportă de pe ogorul lui acasă, de acasă la piaţă. Va fi destul de greu pentru producătorii individuali”, a adăugat Simion Drelciuc.

Samsarii aduc venituri pentru Urban Serv

Eliminarea samsarilor din piaţă este o discuţie veche dacă care nu va fi rezolvată niciodată. Pe de o parte este destul de dificil de interzis acestor samsari să vină cu produse în piaţă iar pe de altă parte pentru că primăria şi Urban Serv nu au niciun interes. Aceşti samsari vin zilnic în piaţă, pe tot parcursul anului şi îşi plătesc chiriile. Producătorii individuali vin în anumite perioade ale anului, până când îşi epuizează produsele.

„În proporţie de 75-80% din capacitatea pieţei este ocupată. În perioada de vară, între iunie şi august am ajuns la 95-96%. Niciodată nu am avut sută la sută. În octombrie am avut 78% dar de acum va scădea. Noi avem nevoie de cât mai multe societăţi care să îşi desfăşoare activitatea pe tot parcul anului”, a conchis directorul Urban Serv.

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES








































ULTIMA ORA