Liderii ALDE vor să readucă această formațiune în prim-planul politicii românești după ce în ultimii ani a ajuns un partid mic, care nu a mai atins pragul electoral pentru intrarea în Parlamentul României.
Fostul ministru Varujan Vosganian, ales la conducerea ALDE, crede că această formațiune mai are ceva de spus în politica românească și că poate fi o alternativă în 2024.
“Avem două partide mari lipsite de identitate politică. Ideologia lor este Europa digitală și Europa verde pe care le furnizează programele de finanțare europeană. Ele nu au nicio politică națională și nu promovează un anumit tip de ideologie. Alături de ele, avem două partide care fac opoziție și care sunt produse ale rețelelor de socializare. Dacă avem o pană de curent de câteva zile, nu mai pot să funcționeze. Acest peisaj politic arată din ce în ce mai limpede că această clasă politică nu este capabilă să furnizeze ceea ce are nevoie România. Integrarea europeană nu înseamnă transferul de responsabilitate către Bruxelles. O țară este puternică când este activă și rămâne ea însăși. Sunt decepționat de modul în care clasa politică tranzacționează interesul național, suveranitatea și destinul național”, a spus Varujan Vosganian.
“Este perioada în care clasa politică este cea mai puțin culturală. Clasa politică furnizează extrem de puține modele. Clasa politică nu asociază prestației sale, identitatea națională, specificul național, simbolurile naționale, mândria și demnitatea națională. În 1990 am intrat în politică pentru că mai toți oamenii importanți de cultură au intrat în politică. Am fost coleg în parlament cu academicianul Caius Iacob, cu academicianul Cajal, cu academicianul Theodorescu, cu Nicolae Manolescu, cu Laurențiu Ulici, cu Ștefan Agustin Doinaș, cu Alexandru Paleologu, cu Ovidiu Genaru. Mai toți oamenii de cultură fie au plecat către ceruri, fie s-au restras. Consecințele se observă. Este regretabil că noi cheltuim de 40 de ori mai mult pentru înarmare decât pentru cultură. Este regretabil că procentul alocat Ministerului Culturii este sub 1/1000 din PIB. Ceea ce se întâmplă la Institutul Cultural Român e o rușine”, a mai spus Vosganian.