3.7 C
Botoșani
miercuri, 30 noiembrie 2022

Valeriu Iftime: „Preţul de producţie a gigacaloriei încă poate să scadă”. VEZI ce spune omul de afaceri despre managementul de la Modern Calor

valeriuiftime birou920

Omul de afaceri Valeriu Iftime consideră că Botoşaniul are unul dintre cele mai moderne sisteme de termoficare din România dar în schimb societatea de termoficare are o mare problemă de management. În acelaşi timp, preşedintele Consiliului de Administraţie al Elsaco, companie care a realizat modernizarea sistemului de termoficare din Botoşani, spune că primăria ar trebui să se implice mai mult şi să pregătească noi proiecte de investiţii.

În ultimii ani s-au investit peste 60 de milioane de euro în sistemul de termoficare din municipiul Botoşani dar preţul nu a scăzut foarte mult aşa cum se aştepta toată lumea. În continuare, primăria alocă anual zeci de miliarde de lei vechi, din bugetul local, pentru subvenţia la căldură, lucru ce nu ar fi trebuit să se mai întâmple.

Valeriu Iftime consideră că după realizarea acestor investiţii uriaşe, societatea de termoficare trebuia să se descurce fără subvenţia de la bugetul local.

„După un sistem atât de bine făcut, mi se pare o mare trăsnaie să mai dai subvenţie la căldură. Oamenii nu vor veni niciodată întâmplător pentru că ei nu cred. E normal să nu creadă după ce i-am ţinut ani de zile în frig. Trebuie să le explici. Ai cea mai bună sursă, ai cel mai eficient sistem, mergi mai departe. Ei deja parcă s-au închis într-o casă călduroasă, avem nişte bani… dar cu subvenţie. Aici e greşeala primăriei. Primăria trebuie să ceară scăderea subvenţiei an de an, fără să mărească preţul la populaţie. Ai de unde. Preţul de producţie a gigacaloriei încă poate să scadă. Trebuie să aduci toţi agenţii economici, să vinzi energia electrică”, a declarat Valeriu Iftime pentru Botoşani Online.

O altă mare problemă este că Modern Calor are în continuare mai mulţi salariaţi decât este nevoie. În urma investiţiilor uriaşe, nu se mai justifică un număr atât de mare de salariaţi. Valeriu Iftime spune că la ora actuală, totul este automatizat şi nu trebuie decât să se facă monitorizarea instalaţiilor.

modern calor

„Într-un CET  modernizat cum este cel de la Botoşani, nu face nimeni nimic. Am fost la o centrală din Augsburg şi am crezut că e închisă. Au centrale cu biogaz, biomasă, păcură, gaz, deşeuri… totul e automatizat şi în funcţie de nevoia de combustibil, o porneşti. Şi la Botoşani este totul automatizat. Nu ai ce face acolo decât să te uiţi. Să ne ferească Dumnezeu de confortul mental. Chiar se culcă toţi. Totul merge bine… Chestiunea este că încă e loc de modernizare. Trebuie mult marketing. Eu nu am nicio treabă pentru că nu vreau să mă pună pe mine director la CET. Dacă nu se schimbă ceva în sistemul ăsta, vor fi probleme”, a adăugat omul de afaceri botoşănean.

În opinia lui Valeriu Iftime, angajaţii Modern Calor ar trebui trimişi zilnic pe teren pentru a discuta cu oameni şi pentru a le explica avantajele sistemului centralizat. În plus, el consideră că Modern Calor ar trebui să investească foarte mult în promovare şi chiar să ofere tot felul de facilităţi botoşănenilor care revin la sistemul centralizat.

„Pasul următor este să aduci cât mai mulţi oameni la sisitemul centralizat. Trebuie să mă duc în casa unui om care are centrală şi să-i spun: te racordez pe banii mei şi rămâi şi cu centrala. VEZI unde e mai ieftin. Vezi care sunt avantajele. În Iaşi, Dalkia are o politică prin care demonstrează pas cu pas ce câştigă omul dacă trece la sistemul centralizat. Trebuie muncit mult, trebuie explicat. Poţi să îi oferi şi aer condiţionat. Blocurile pot fi racordate la aer condiţionat. Faci un plan pe trei ani de zile. Înlocuieşti caloriferele cu convertoare şi iarna dai căldură iar vara aer condiţionat. Există tot felul de variante”, a precizat Valeriu Iftime care a mai precizat că executivul primăriei şi conducerea Modern Calor trebuie să se gândească la un nou proiect de investiţii în biomasă.

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES
ULTIMA ORA