10.6 C
Botoșani
miercuri, 21 februarie 2024

Valeriu Iftime: „Mi se pare ieşit din comun. Există posibilitatea să mai primeşti o sumă de bani din fonduri europene şi nu poţi să o accesezi”

termoficare proiect

Refuzul primăriei de a accesa încă un proiecte în valoare de 12 milioane de euro pentru termoficare, este o greşeală uriaşă. Asta consideră omul de afaceri Valeriu Iftime care s-a ocupat de modernizarea sistemului de termoficare din Botoşani, în prima etapă.

Societatea de termoficare Modern Calor avea posibilitatea de a accesa încă un proiect cu finanţare europeană, în valoare de 12 milioane de euro. Din aceşt bani, urma să se investească în racordarea mai multor agenţi economici la sistemul centralizat de încălzire iar acest lucru ar fi dus la creşterea substanţială a veniturilor.

„Sunt agenţii economici care ar trebui cuplaţi. A fost o acţiune care de altfel a fost criticată. Eu nu ştiu de ce critică faptul că domnul Diaconu a avut o sarcină să aducă nişte agenţi economici. Din banii europeni, etapa a doua, trebuiau să se recupleze nişte agenţi privaţi. Este o cofinanţare pe care trebuie să o asigure primăria. Cel mai important este că aceşti bani europeni nu vin pentru că noi nu suntem în stare să găsim o cofinanţare locală care e de 5%, la care se mai adaugă nişte costuri. Mi se pare ieşit din comun. Primim o sumă mare de bani, există posibilitatea să mai primeşti o sumă pe care nu poţi să o accesezi”, a spus Valeriu Iftime.

În plus, omul de afaceri consideră că dacă  autorităţile nu vor continua să acceseze fonduri europene pentru termoficare, acest sistem va muri în câţiva ani cu toate că s-au investit până acum peste 50 de milioane de euro.

valeriuiftime birou920

„Trebuie să ne gândim şi la aerul condiţionat chiar dacă domnul director spune că este o utopie. În primă fază poţi furniza agenţilor economici precum hipermarketurile. Este o chestiune la care e mult de muncit. Cert este că vara poate fi furnizat aer rece. Şi la blocuri există posibilitatea numai că trebuie schimbate caloriferele. Este o instalaţie care se face în punctul termic sau în centrala termică. În afară sunt multe sisteme de acest gen. Am văzut în Franţa, în Germania, Danemarca. Eu am la firmă un astfel de sistem”, a declarat Valeriu Iftime.

„Toate oraşele din Germania au mai multe surse de căldură. Au gaz, cărbune, păcură, biomasă, biogaz. Poţi face apa caldă, pe timp de vară, pe biomasă. Se mai poate utiliza energia solară. La ora actuală, doar 2% din potenţialul de biomasă din România este utilizat. Ar trebui curăţate pădurile, ocupi forţa de muncă, iar bucăţile de lemn şi resturile vegetale le transformi în brichete pe care le pui pe foc”, a completat omul de afaceri.

Cert este că deocamdată, investiţiile în termoficare au fost sistate. Primarul Ovidiu Portariuc a anunţat că vrea să vadă eficienţa investiţiilor făcute până acum după care se va gândi la noi proiecte.

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES
ULTIMA ORA