17.2 C
Botoșani
miercuri, 10 august 2022

Valeriu Iftime: “Avem o imensă problemă de alimentare cu apă a județului Botoșani”

Nova Apaserv este într-o situație financiară foarte complicată, are datorii mari, furturile și pierderile sunt uriașe iar acum riscă să piardă și finanțarea nerambursabilă de 200 de milioane de euro. Omul de afaceri Valeriu Iftime susține că prețul apei se va majora foarte mult în județul Botoșani din cauza managementului care a fost până acum la Nova Apaserv.

Omul de afaceri Valeriu Iftime a fost invitat la emisiunea Dosarul Zilei la TeleM și a vorbit despre problemele companiei de apă din județul Botoșani. El susține că are soluții pentru redresarea companiei dar trebuie o implicare a Consiliului Județean, ceea ce nu se întâmplă de ani buni.

“Eu cu o firmă americană suntem cei mai buni din România în ceea ce privește reducerea pierderilor de apă. Este o chestiune care merge pe digitalizare. Împarți orașul în bucăți, este contorizat… Avem o imensă problemă de alimentare cu apă a județului Botoșani și a orașului. În foarte scurt timp va fi acută. Va trebui să mărim prețul foarte tare pentru că avem nevoie de niște lucrări esențiale. Știu bine lucrurile pentru că sunt căutat, vorbesc cu toții directorii de companii de apă din România.

Ei au o problemă mare de existență de zi cu zi. Ei au nevoie de o infuzie de capital ca să trăiască și să-și plătească datoriile. Au nevoie să contorizeze repede pentru a avea o relație corectă și bună cu clientul. La noi în oraș, jumătate din apartamente plătesc 2-3 metri cubi pe lună ceea ce e o glumă sinistră. Pierderea de apă în Botoșani este de peste 50%. Eu am soluții pentru ei, am și bani să-i ajut ca să trăiască. Eu lucrez astăzi cu companii mari, Constanța, Timișoara, Iași, Cluj.

Ei au nevoie de o infuzie de capital de 3 milioane de euro. Nu îi dă nimeni sau îi dă cu niște garanții. Eu îl știu pe directorul Nova Apaserv, e bun. Povestea este că trebuie să-l ajute Consiliul Județean care este proprietarul. S-a scumpit energia acum. 30% din costul apei este energia electrică. E clar că se scumpește apa. În același timp, noi furăm apă de ne prăpădim”, a spus Valeriu Iftime.

O altă mare problemă este că Nova Apaserv nu va obține prea curând nici finanțarea de 200 de milioane de euro despre care șefii Consiliului Județean au tot vorbit în ultima perioadă.

“Noi nu luăm acum cei 200 de milioane de euro pe POIM. Nu ai cum. Poate pe următorul program de finanțare. Acum nu ai cum pentru că nici nu am depus documentele. Nu contează cine a greșit și cum a greșit dar asta se întâmplă acum. Nu vă gândiți ce tragedie este la stațiile de epurare din județ. Mai mult de 80% din stațiile de epurare de la țară nu funcționează. Lucrurile astea nimeni nu le ia în seamă”, a adăugat Valeriu Iftime.

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here
ULTIMA ORA