Președintele Consiliului Județean Botoșani își va îndrepta atenția în acest an către proiectele mari de infrastructură în timp ce proiectele care vizează modernizarea unor drumuri județene, investițiile în spital sau în zona socială, vor fi gestionate de cei doi vicepreședinți.
Valeriu Iftime spune că prioritatea numărul unu rămâne apa și vrea ca anul acesta să înceapă lucrările pe proiectul de 150 de milioane de euro. În plus, caută o nouă finanțare pentru a rezolva problema apei în zona Dorohoi și vrea să demareze lucrările de extindere a rețelei de gaz către Darabani.
“Sunt mai multe chestiuni pentru 2025. Prima dată este semnarea contractului de alimentare cu apă, un proiect de 150 de milioane de euro. Apoi, trebuie să obțin o finanțare obligatorie pentru alimentarea cu apă a Dorohoiului, linia directă de la Bucecea la Dorohoi. Și vorbeam cu domnul Șlincu, să găsim o soluție pentru asigurarea apei pentru animale, care va fi o altă rețea. Vreau să demarez anul acesta proiectul pentru gaz în zona de nord a județului, la Darabani. Sunt două variante, Săveni – Darabani și Drohoi – Darabani. Acum facem niște ADI-uri și sper ca în martie-aprilie să am o soluție. Trebuie să mă lămuresc cum pot scoate niște forme de finanțare pentru calea ferată Botoșani – Iași și calea ferată Dângeni – Săveni – Darabani. Sunt proiecte care au fost începute, vreau să le redeschidem și să vedem cum vor fi finanțările pe proiectele astea mari. Trebuie să ajungem la licitația de execuție cu drumul expres Botoșani – Suceava și apoi să pun într-un plan de investiții drumul A7 – Dorohoi – Darabani – Vamă. Mai vorbim de redeschiderea lucrărilor la barajul de la Vf. Câmpului”, a declarat Valeriu Iftime.
“Trebuie să dezvoltăm parcuri industriale”
O altă prioritate pentru 2025 este dezvoltarea parcurilor industriale. Valeriu Iftime a avut deja discuții cu primarii și susține că ar trebui înființat câte un parc industrial în fiecare oraș din județul Botoșani.
“Vreau să văd toată partea asta de infrastructură locală de la Consiliul Județean, cu subordonate, să văd cum pot face o reaorganizare, să introduc niște criterii de performanță astfel încât oamenii să fie mai eficienți. Am nevoie de o reorganizare la Consiliul Județean, să am un colectiv la biroul de proiecte care să se ocupe și de atragerea de investitori. Am vorbit cu primarul de la Dorohoi, cu primarul de la Săveni, cu primarii de la Bucecea, Darabani, Ștefănești, Flămânzi. Și trebuie să vedem în Zona Metropolitană Botoșani. Noi vom avea centura ocolitoare care e licitată. Sunt nemulțumit că e cu o singură bandă, mi se pare un proiect șchiop. Noi trebuie să ne gândim la închiderea inelului. Pe tot traseul centurii ocolitoare trebuie să dezvoltăm parcuri industriale”, a adăugat președintele CJ Botoșani.
Stadionul rămâne o promisiune
Deși în campania electorală s-a vorbit mult despre un nou stadion în municipiul Botoșani, șansele ca în acest an să înceapă lucrările sunt aproape zero.
“Stadionul trebuia să intre și aveam toate șansele, în contextul politic, să intre pe finanțare. Am ratat prostește. Firma de consultanță nu a fost în stare să răspundă la niște întrebări simple pe care cei de la Ministerul Dezvoltării le-au pus. Era o chestiune mai mult de formă și nu de fond. Au dus documentația târziu și din păcate au intrat alții. Eu o să merg mai departe cu stadionul dar nu mai am același curaj pentru dacă Cosmin (n.r. primarul Cosmin Andrei) nu vrea, pentru că el nu vrea sau nu e atent, nu am ce să-i fac. E treaba primăriei. Trebuie să fie ambiția lui, e orașul pe care îl gestionează. Eu nu pot decât să-l rog. Nu pot să-l forțez. Dacă proiectul trecea prin comisia interministerială și era la finanțare, se alocau bani în bugetul pentru 2025. Plus că am o problemă de a schimba soluția făcută de ăștia. Soluția de acum este ca stadionul să se închidă pe perioada lucrărilor. E o crimă. Ideea este ca stadionul să funcționeze pe perioada lucrărilor. Partea de acoperiș trebuia făcută tip englezesc, în patru bucăți, nu o chestie rotundă. Prima dată făceam gazonul, refăceam toată infrastructura de apă. Nocturna funcționează. Făceam tribuna unde se mută și vestiarele”, a mai spus Valeriu Iftime.