19.6 C
Botoșani
duminică, 28 mai 2023

Usturoiul de Copălău, produsul care riscă să dispară. „Noi bătrânii mai producem. Puțini tineri au mai rămas”

Comuna Copălău din județul Botoșani a devenit cunoscută în România datorită usturoiului care se produce de multe generații. Aproape o treime dintre familiile din Copălău cultivă usturoi iar vânzarea acestui produs le asigură traiul de zi cu zi.

Oamenii spun că principala problemă o reprezintă forța de muncă. Recunosc că usturoiul le aduce venituri bune și și-ar dori să cultive suprafețe mai mari dar spun că nu au cu cine lucra. Potrivit autorităților locale, foarte mulți tineri au plecat în ultimii ani din Copălău. Lucrează în Germania, Spania, Italia sau Marea Britanie iar în Copălău se întorc doar în concedii și investesc banii în case.

Printre cei care încă mai cultivă usturoi se numără Ioan Mânzat. Are 72 de ani și spune că de mic copil a lucrat la culturile de usturoi. Anul acesta a avut o producție de două tone de usturoi. Și-ar fi dorit să cultive o suprafață mai mare dar nu a găsit pe nimeni dispus să-l ajute.

„Am 72 de ani și de mic cultiv usturoi. Anul ăsta am avut 35 de ari de usturoi, puși la sapă, nu cu tractorul… Rând după rând. Acum depășesc două tone de usturoi. Îl vând la piață, pe la Suceava, la Iași, în Botoșani. Până aproape de revoluție, am umblat pe la Oradea, Baia Mare, Bistrița, Cluj, Galați. Trenul era mai ieftin. Pe timpuri, era achiziție de stat, se cultiva usturoiul. Se face un ban. Dacă nu ar fi usturoiul, noi în Copălău am fi la pământ. Copiii sunt duși în străinătate. Noi bătrânii mai producem. Puțini tineri au mai rămas. Nu găsești brațe de muncă. Să-l plătești 70-80 lei la zi, cafea, băutură… Trebuie să pui cât poți lucra”, ne-a spus Ioan Ghe. Mânzat.

„Te umilește, te împinge, nu ai loc la mese”

Un alt cultivator de usturoi, aceleași probleme. Gheorghe Prodan a fost poștaș. A renunțat la această meserie și s-a apucat de agricultură. Anul acesta a cultivat 43 de ari cu usturoi dar spune că îi este foarte greu să se dezvolte.

„Este o cultură profitabilă. Se muncește mult dar se compensează cu veniturile. Mai sunt și piedici. În perioada recoltatului nu este forță de muncă. Anul acesta am avut 43 de ari cu usturoi. Reușesc să-l vând la stradă, mai ies prin piețe, mai dau și la en-gros dacă prețul e bun. Copiii sunt plecați, forța de muncă scade. Ca să mă dezvolt, e greu. Subvenții nu am primit până acum. Am înțeles că s-a discutat dar fapte… Ne-ar ajuta. Să nu mai stăm cu cerșitul prin piețe. Te umilește, te împinge, nu ai loc la mese. Sunt cei care ocupă câte șapte-opt mese iar când te duci nu te lasă. Tu ca producător nu ai loc, ești umilit, marginalizat, scos în afara pieței”, ne-a spus Gheorghe Prodan.

Între 30.000 și 40.000 lei costă înființarea unui hectar cu usturoi

Potrivit autorităților locale, în momentul de față, în comuna Copălău, nu sunt producători mari. Majoritatea au 20-30, până în 50 de ari cu usturoi. Costurile sunt foarte mari iar forța de muncă este scăzută. Ciprian Ivanov, primarul comunei Copălău, spune că a avut mai multe discuții cu ministrul Agriculturii și că a solicitat acordarea de subvenții pentru culturile de usturoi. El consideră că dacă nu se intervine urgent, în câțiva ani nu se va mai vorbi de usturoiul de Copălău.

„În 2017 s-au cultivat aproximativ 50 de hectare cu usturoi. Anul acesta s-au cultivat circa 90 de hectare iar producția este de 4-5 tone la hectar. Am fost afectați atât de secetă cât și de inundații dar usturoiul se vinde singur. Noi nu avem ce vinde. Forța de muncă este plecată în mare parte în străinătate. Noi am încercat să unim producătorii într-o cooperativă și să încercăm să vindem către comercianți sau prelucrători de usturoi. Am făcut vreo patru drumuri la Ministerul Agriculturii, am discutat cu domnul ministru Daea, ne-a spus că o să ne ajute cu o formă de subvenție pentru a putea crește suprafața cultivată cu usturoi. Din banii respectivi, oamenii să-și cumpere sămânța, să-și facă lucrările. I-am spus domnului ministru că dacă nu ne ajută, usturoiul de Copălău va fi cultivat de un italian, de un neamț. Să fie un program ca în cazul tomatelor. Înființarea unui hectar de usturoi ajunge între 30.000 și 40.000 lei. Noi vrem să ajungem la 400 de hectare de teren cultivat cu usturoi”, spune Ciprian Ivanov, primarul comunei Copălău.

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name hereULTIMA ORA