22.6 C
Botoșani
luni, 20 mai 2024

Unul din cele mai mari proiecte private din judeţul Botoşani nu se mai realizează

parc eolian 920

O companie din Botoşani a demarat în urmă cu câţiva ani un proiect care părea la acel moment a fi de viitor. Este vorba de un parc eolian în zona Mitoc. S-au făcut studii, s-au obţinut tot felul de avize necesare, s-au cheltuit circa 700.000 de euro după care proiectul a fost abandonat. Acest proiect era estimat la peste 50 de milioane de euro.

Proiectul a fost demarat de compania Elsaco iar ulterior investiţia urma să fie realizată de un partener străin care deţine mai multe parcuri eoliene în Europa. Modificările legislative din România şi scăderea preţului energiei electrice au făcut ca investiţia să nu mai fie rentabilă iar proiectul a fost sistat.

„Proiectul de la Mitoc este blocat. S-au pierdut vreo 700.000 de euro. Nu am găsit un investitor pentru că nimeni nu a avut disponibilitatea nici măcar de a negocia, după acea modificare legislativă referitoare la certificatele verzi. Nu este vorba doar de o oprelişte legislativă pentru că au schimbat numărul de certificate. Este şi o realitate a pieţii. A scăzut energia electrică. În plus, nu se tranzacţionează. Preţul energiei va scădea în continuare. Producătorii de echipamente au jucat foarte dur. Vindeau o turbină cu un milion de euro megawatul. Cu tot cu infrastructură, ajungeam la 1,5 milioane de euro. Nu amortizezi investiţia nici în 20 de ani iar durata de viaţă a unei turbine este de 22-25 de ani”, a declarat Valeriu Iftime pentru Botoşani Online.

Un alt proiect abandonat este în zona Păltiniş. Autorităţile locale anunţau  că un investitor străin va realiza cel mai mare parc eolian din România dar proiectul s-a oprint dintr-o dată iar nimeni nu mai vorbeşte despre această mega investiţie.

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES


ULTIMA ORA