Un botoşănean a inventat un motor pentru autoturisme pentru care a obţinut două brevete şi a primit trei medalii de aur şi una de argint la târgurile de invenţii din România. Acum, inventatorul caută un sponsor pentru realizarea prototipului.
Dumitru Vizitiu este profesor de desen la Şcoala nr. 17 din municipiul Botoşani. A lucrat la şcoala din Roma, a fost director la Clubul Copiilor iar de 23 de ani este la Şcoala nr. 17 din municipiul Botoşani.
Dumitru Vizitiu a fost pasionat de motoare încă de mic copil. El îşi aminteşte de motoarele cu abur care erau în urmă cu peste 40 de ani şi motoarele folosite la utilajele din acea perioadă. „De mic eram pasionat de desen şi de motoare. Stăteam ore întregi şi mă uitam la acele utilaje care circulau pe străzile Botoşaniului. Un compresor cu abur. Mergea cu lemne. Era o locomobilă la fabrica de ulei. Sunt lucruri care au dispărut. În occident acestea au nişte valori enorme asemenea piese. Am văzut la Uzina Electrică acele motoare care puneau în mişcare generatoarele electrice”, ne-a spus Dumitru Vizitiu.
Prima tentativă de a crea un motor a fost în clasa a VII-a dar neavând prea multe cunoştinţe nu a reuşit să facă mare lucru. În timpul efectuării stagiului miliar a reînceput pasiunea pentru motoare. A avut mai multe idei, mai multe tentative iar în 1995 a obţinut primul brevet de invenţie. Zece ani mai târziu a obţinut al doilea brevet şi a încercat să meargă la târgurile de inventică.
„În clasa a VII-a am avut o încercare de motor cu abur. Ulterior am început să mă interesez tot mai mult. În liceu m-am îmbolnăvit de electronică şi am avut multe activităţi. În armată, am avut un punct de pornire al unui motor la care am lucrat mult timp. Am avut o documentaţie depusă în 1995 pentru un brevet de invenţie. În 2005 am depus a doua documentaţie, pentru al doilea motor care de fapt era o perfecţionare a primului. Cu acest brevet care l-am obţinut în 2009, am mers la târgurile de inventică. Am fost la târgurile de inventică din ţară pentru că nu îmi permiteam să ies în exterior. Dacă aş fi ieşit în exterior, sigur atrăgeam atenţia. Dacă această invenţie a mea era făcută în Germania, se auzea în toată lumea de ea. Fiind făcută la noi, nu prea se interesează nimeni”, a precizat profesorul botoşănean.
După obţinerea brevetului, Dumitru Vizitiu a participat la mai multe târguri în România. La trei dintre acestea a obţinut medalia de aur. Este vorba de Euroinvent 2009, Inventica 2011 şi Salonul de Invenţii Bacău 2013. De asemenea, a obţinut medalia de argint la Euroinvent 2010.
Motorul care consumă mai puţin
Inventatorul susţine că motorul său este mai uşor decât un motor clasic, are o putere mai mare şi în acelaşi timp consumă mai puţin. Cât priveşte costurile de producţie, acestea sunt mult mai mici.
„Este vorba de un motor cu o altă geometrie. Motorul are doar două pistoane care acţionează la ambele capete. Am eliminat mecanismul de distribuţie şi am dat pistoanelor o mişcare nu numai de translaţie ci şi de rotaţie. Prin intermediul unor ferestre de pe cilindri, îşi rezolvă toate problemele de admisie, compresie, ardere şi evacuare. În plus am mai prevăzut un piston pentru o expansiune suplimentară a gazelor care ies după prima ardere. Un câştig de energie. Cei care au văzut motorul şi-au manifestat entuziasmul. Motorul invetat de mine are o greutate la jumătate comparativ cu un motor clasic, puţine piese mobile, operaţiunele de întreţinere sunt mai uşoare, aportul de putere mai mare. Consumul ar trebui să fie mai mic”, ne-a mai spus Dumitru Vizitiu.
În prezent, profesorul botoşănean caută un sponsor dispus să finanţeze realizarea prototipului numai că până acum a primit doar promisiuni.
„Am încercat să găsesc nişte sponsori pentru a realiza un prototip funcţional. Mi s-a promis dar nu a avut nicio finalitate. Caut în continuare un sponsor care să mă ajute să realizez prototipul. Nu îmi permit să îl realizez singur”, a afirmat profesorul inventator.
Captator solar la şcoală
Profesorul botoşănean a încercat să le transmită şi elevilor săi pasiunile pe care acesta le are. El consideră că în şcoală se face prea multă teorie şi prea puţină practică. “Încă se învaţă multe lucruri care nu au aplicabilitate. Copiii ies cu multe cunoştinţe teoretice dar nu ştiu ce să facă cu ele. Fără interconexiuni nu poţi merge mai departe. Unii devin olimpici la anumite obiecte dar foarte mulţi se pierd pe parcurs. Eu aş porni de la rezolvarea unei probleme practice”, a fost concluzia lui Dumitru Vizitiu care s-a implicat în aproape toate proiectele pe care Şcoala nr. 17 Botoşani le-a avut în ultimele două decenii.
“Domnul profesor Dumitru Vizitiu este un vechi coleg în Şcoala nr. 17. Are 23 de ani vechime. Are idei excepţionale pentru orice proiect derulat în şcoala noastră. De la aparatură electronică şi până la elemente de arhitectură. Se pricepe la orice. Sunt excepţionale machetele sale cu mănăstirile din Bucovina. Are mai multe inovaţii”, a declarat Vasile Asiminicesei, director adjunct Şcoala nr. 17 Botoşani.
„Este un bun coleg, îşi desfăşoară activitatea cu un înalt profesionalism. Este foarte creativ, foarte talentat şi de câte ori a fost nevoie de ceva mai deosebit în şcoală, s-a implicat şi a reuşit să realizeze lucruri ieşite din comun. Este foarte priceput şi foarte meticulos în tot ceea ce face. Asta îi conferă un plus de admiraţie din partea colegilor şi mai ales a elevilor. Este un om special. Este prea modest şi prea discret pentru ceea ce face dumnealui. Într-unul din proiectele şcolii, domnul profesor s-a preocupat pentru găsirea unor surse alternativede energie şi a creat un dispozitiv pentru încălzirea apei, cu energie solară”, a precizat Elena Rodica Dodiţă, directorul Şcolii nr. 17 Botoşani.