Unii primari din judeţul Botoşani vor să-şi asigure independenţa energetică şi să reducă substanţial costurile pentru iluminatul public şi încălzirea clădirilor pe care le au în administrare. Ei deja au început să pregătească documentaţiile şi încearcă să obţină fonduri europene pe ceea ce înseamnă eficienţă energetică şi cogenerare.
Dumitru Chelariu, primarul comunei Pomârla, şi-a făcut deja lista de priorităţi pe ceea ce înseamnă noua sesiune de fonduri europene. Fiind o comună privilegiată şi care are o suprafaţă mare de pădure, Dumitru Chelariu încearcă să acceseze un proiect pentru realizarea unei staţii de cogenerare cu biomasă.
„GAL-ul a câştigat o finanţare pentru realizarea strategiei de dezvoltare. Urmează să includă în acea strategie toate problemele din teritoriu. Din informaţiile pe care le avem, în această vară sunt şanse să se deschidă anumite linii de finanţare. Nu vor fi aceleaşi finanţări care sunt şi pe PNDR. La Pomârla, ne dorim să accesăm două proiecte. Primul vizează eficienţa energetică. Mi-aş dori un proiect privind procesarea biomasei. Este o sursă din belşug în zona noastră şi e păcat să fie aruncată. Poţi produce atât agent termic cât şi energie electrică. Poţi asigura o independenţă energetică pentru o comună precum Pomârla. Vor fi fonduri pentru aşa ceva. Un alt proiect pe care doresc să-l realizez prin GAL este reabilitarea zonei centrale a comune. Este vorba de modernizarea parcului”, ne-a spus Dumitru Chelariu.