0.8 C
Botoșani
miercuri, 29 noiembrie 2023

Un nou proiect de legea privind ocuparea prosturilor din administraţia publică. Doina Federovici: „Aprobarea acestei masuri va determina o mai buna functionare a institutiilor publice”

primaria botosani920(1)

Posturile din administratia publica vor putea fi ocupate imediat dupa vacantare, prin concurs, potrivit principiului „unu la unu” (la un post ocupat devenit vacant, un post ocupat – n.r.), potrivit unui proiect de lege aprobat ieri de Senat.

Ocuparea posturilor vacante prin concurs/examen se face pe baza aprobărilor ordonatorilor principali de credite, cu condiţia încadrării în plafonul cheltuielilor de personal aprobat prin buget, fara existenta preconditiei obtinerii unui aviz favorabil din partea Guvernului.

“Aprobarea acestei masuri va determina o mai buna functionare a institutiilor publice, care, in multe cazuri, se confrunta cu probleme din cauza numarului redus de personal. In special in ceea ce priveste autoritatile locale, existenta unui numar suficient de functionari, precum si profesionalizarea acestora sunt esentiale, intrucat ei reprezinta principala interfata in relatia cu cetateanii” a declarat senatorul PSD Doina Federovici.

De asemenea, senatorul botosanean a precizat ca prin decizia Curtii Constitutionale nr. 55 din 5 februarie 2014, Legea de aprobare a OUG nr. 77/2013 a fost declarata neconstitutionala. OUG nr. 77/2013 stabilea posibilitatea ocuparii prin concurs/examen a posturilor din cadrul institutiilor si autoritatilor publice conform principiului „unu la unu”, doar cu conditia obtinerii unui aviz favorabil al Guvernului, cu conditia incadrarii in plafonul de cheltuieli de personal.

Proiectul va fi transmis Camerei Deputatilor, care este si camera decizionala, spre dezbatere si aprobare.

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES
ULTIMA ORA