-3.8 C
Botoșani
sâmbătă, 9 decembrie 2023

Un liceu teoretic se va transforma într-o şcoală profesională: “Nu îi putem face filozofi pe toţi. Partea teoretică este o mare greşeală”

În ultima perioadă, majoritatea angajatorilor din judeţul Botoşani au spus că principală problemă o reprezintă lipsa forţei de muncă. Nu se mai găsesc oameni pregătiţi pentru nicio meserie şi asta deoarece învăţământul profesional a fost a abandonat de mai mulţi ani.

Un primar din judeţul Botoşani este decis să transforme liceul teoretic din comună, într-o şcoală profesională. Este vorba de Liceul Anastasie Başotă din comuna Pomârla, unul dintre cele mai bogate licee din România, cu peste 1800 de hectare de pădure în proprietate.

Dumitru Chelariu, primarul comunei Pomârla, susţine că anul acesta vor începe lucrările de modernizare a clădirilor liceului, o investiţie în valoarea de 65 de miliarde de lei vechi. După modernizarea cu fonduri guvernamentale, vor începe noi investiţii pentru realizarea şi dotarea atelierelor iar ulterior se va solicita acreditarea pentru învăţământul professional.

“După ce rezolvăm problema infrastructurii liceului, următorul pas va fi să ne îndreptăm către zona de arte şi meserii. Este singura şansă. Nu îi putem face filozofi pe toţi sau matematicieni. Partea teoretică este o mare greşeală. Dacă niciun simplu mecanizator agricol nu mai găsesc fermierii în judeţ… Nu avem un strungar, tâmplar. Suntem condamnaţi să mergem în zona asta. Sunt convins că ăsta este viitorul. Pentru a se putea acredita, trebuie să ai condiţiile materiale. Ca să schimbi profilul unei şcoli, trebuie investiţii. Trebuie ateliere, dotări, maistru care să-i instruiască pe elevi. Noi sperăm ca în trei ani să reuşim”, ne-a spus Dumitru Chelariu, primarul comunei Pomârla.

Ţinând cont că Liceul Anastasie Başotă Pomârla are peste 1800 de hectare de pădure în proprietate, elevii vor fi pregătiţi în ceea ce priveşte prelucrarea lemnului.

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
ULTIMA ORA