-1.2 C
Botoșani
duminică, 3 decembrie 2023

Un fost fotbalist la Steaua şi FC Naţional produce mobilă în judeţul Botoşani: „Am văzut moartea cu ochii”

flamanzi mobila29

A practicat fotbalul de performanţă la Steaua, FC Naţional şi Callatis Mangalia. S-a lăsat de sport şi a plecat la muncă în străinătate iar banii câştigaţi i-a investit într-o fabrică de mobilă. Are două magazine iar în perioada imediat următoare va mai deschide unul în municipiul Botoşani. Ajuns la vârsta de 41 de ani, nu poate sta departe de fotbal şi continuă să joace în Liga a IV-a, fiind în acelaşi timp şi unul dintre sponsorii echipei.

Mihai Dobinciuc este unul dintre oamenii de afaceri din judeţul Botoşani care a reuşit să treacă peste criză şi şi-a dezvoltat afacerea în domeniul mobilei, chiar dacă situaţia economică nu a mai fost la fel de favorabilă.

La vârsta adolescenţei visa la o carieră de fotbalist. Junioratul l-a făcut la Steaua şi FC Naţional iar la seniori a jucat pentru Callatis Mangalia. „Am fost sportiv. Am jucat fotbal la Steaua, la FC Naţional şi Callatis Mangalia. Ca junior am jucat la Steaua şi FC Naţional iar după terminarea junioratului am jucat o perioadă la Callatis Mangalia”, îşi aminteşte Mihai Dobinciuc care în ultimii ani a jucat fotbal la echipa de Liga a IV-a Flacăra Flămânzi.

În urmă cu aproximativ 20 de ani, Mihai Dobincu a decis să plece în Grecia. A trecut ilegal graniţa şi a mers şase zile pe jos şi cu tot felul de mijloace de transport. A lucrat „la negru” într-o fabrică de mobilă şi practic acolo a învăţat meserie.

„În Grecia am plecat prin ’94-’95. Am plecat pe jos. Am făcut şase zile. Cu călăuză… Am văzut moartea cu ochii. Aşa erau vremurile de atunci. Am stat aproape un an. Am vrut să mai stau dar ne-au prins. Stăteam ilegal în Grecia, nu aveam drept de muncă. Practic prima mea experienţă în mobilă a fost în Grecia. Acolo am deprins această meserie. Era cu totul altceva pentru că lucram în lemn masiv dar am învăţat. Apoi am mai lucrat şi în alte ţări, tot în mobilă”, ne-a povestit Mihai Dobinciuc.

După câţiva ani petrecuţi în străinătate, Mihai a decis să revină în ţară şi să investească banii câştigaţi. Şi-a deschis un atelier de mobilă iar treptat şi-a dezvoltat afacerea.

flamanzi mobila28

 

„M-am apucat de mobilă acum 13 ani. La început am avut o asociaţie familiară iar din 2007 am înfiinţat o societate comercială. La început eram eu cu fratele meu. Apoi am început să mai angajăm. La ora actuală avem 11 oameni angajaţi. Lucrăm în special pal melaminat şi tapiţerie. Canapele, canapele extensibile, colţare, paturi. Tot ce înseamnă tapiţat. Cât priveşte mobilierul, facem dormitoare, sufragerii, livinguri. Avem un magazin de prezentare la Flămânzi, mai avem unul la Săveni. Mergem la târguri şi oboare de două-trei ori pe săptămână. Intenţionez ca în perioada imediat următoare să mai deschid un magazin în Botoşani, într-un spaţiu pe care îl am pe strada Pacea”, ne-a mai spus omul de afaceri.

Dedeman, Praktiker şi produsele din China  

Pentru micii producători de mobilă, apariţia pe piaţă a magazinelor tip Dedeman şi Praktiker a însemnat o scădere a vănzărilor. Acestea au venit cu o gamă mare de produse, unele fiind foarte ieftine. Mihai Dobinciuc susţine că la ora actuală este mai avantajos să imporţi mobilă din China decât să o produci în România.

„Am prins perioada 2007 când erau mulţi bani pe piaţă, se construia mult. Acum este un pic mai dificil dar încercăm să ne descurcăm. Sunt momente ale anului în care cresc vânzările. Merge în special tapiţeria. La tapiţerie suntem mai puţini producători pe Botoşani. La mobilierul din pal sunt cel puţin 30 de producători în judeţul Botoşani la care se adaugă Dedeman, Praktiker şi ceilalţi. Cei de la Dedeman şi Praktiker sunt mari. Sunt multe produse aduse din China şi nu poţi ţine pasul. Am fost în China în 2008 şi am văzut cum e piaţa acolo. Dacă aduci mobilă din China, cu tot cu transport şi acciză, ieşi cu 30% mai ieftin decât să o produci în România”, susţine Mihai Dobinciuc.

flamanzi mobila

„Am adus accesorii de mobilier. Chinezul nu produce marfă proastă. Marfa proastă o face la cerere. Chinezul te întreabă: vrei ca mânerul să aibă un gram sau cinci grame. Preţul e în funcţie de gramaj. Cea de un gram nu o are pe stoc. Îl comanzi şi îl face doar pe bază de comandă, cu avans. Eu am fost foarte mulţumit de produsele cumpărate din China”, a adăugat omul de afaceri.

Forţa de muncă rămâne o problemă

După ce a investit aproape 100.000 de euro în fabrică şi în magazine, omul de afaceri spune că pentru o perioadă nu se gândeşte la extinderea afacerii. O extindere ar însemna creşterea numărului de salariaţi dar personal calificat se găseşte din ce în ce mai greu.

„Mă gândesc să menţin afacerea asta. Producţia este foarte grea. E foarte greu cu mâna de lucru calificată. Se pleacă masiv în afară. 70% din oamenii calificaţi pleacă iar noi lucrăm cu restul. Îl aduci, îl formezi, încep să deprindă un pic meseria după care pleacă. Nu putem ţine pasul cu salariile europene. Nu ne lasă piaţa. Ca să creşti salariile trebuie să măreşti preţul. Dacă măreşti preţul, nu mai cumpără nimeni. După ce scazi toate cheltuielile, rămâi în final cu 10-15%. Asta în condiţiile în care avem spaţiile noastre şi facem atât producţie cât şi vânzare. Este destul de greu”, a precizat patronul formei Ombra Style Flămânzi.

flamanzi mobila1 flamanzi mobila30 flamanzi mobila27 flamanzi mobila26 flamanzi mobila25 flamanzi mobila24 flamanzi mobila23 flamanzi mobila22 flamanzi mobila21 flamanzi mobila20 flamanzi mobila19 flamanzi mobila18 flamanzi mobila17 flamanzi mobila16 flamanzi mobila15 flamanzi mobila14 flamanzi mobila13 flamanzi mobila12 flamanzi mobila11 flamanzi mobila10 flamanzi mobila9 flamanzi mobila8 flamanzi mobila7 flamanzi mobila6 flamanzi mobila5 flamanzi mobila4 flamanzi mobila3 flamanzi mobila2

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES








































ULTIMA ORA