-0.1 C
Botoșani
duminică, 4 decembrie 2022

Un fost comisar de poliţie a amplasat pe malul iazului Loeşti statuile lui Eminescu şi Veronica Micle: “Eminescu nu a murit din cauza poeziei ci din cauza politicii. Aviz amatorilor care fac politică” GALERIE FOTO&VIDEO

Dumitru Zmău, fostul şef al Poliţiei Rutiere Botoşani, a decis să investească într-o operă de artă pe care a amplasat-o în zona unde a copilărit poetul Mihai Eminescu. Fiind de aproximativ un deceniu proprietarul iazului Loeşti, din comuna Mihai Eminescu, fostul poliţist s-a gândit să realizeze ceva care să amintească de marele poet.
Dumitru Zmău spune că de mai mult timp intenţiona să comande unui sculptor realizarea unei statui a poetului Mihai Eminescu dar abia anul trecut şi-a pus în practică planul. A început colaborarea cu un botoşănean după care a apelat la un sculptor din Suceava care a finalizat monumentul cu cele două statui. Pe toată perioada realizării operei de artă, lucrările au fost supravegheate de sculptorul Marcel Mănăstireanu care din păcate nu a putut fi prezent la evenimentul de astăzi, din cauza problemelor medicale.

Fostul poliţist a ales ca dezvelirea statuilor şi oficierea slujbei să se facă astăzi, de Sf. Dumitru, făcându-şi astfel un cadou de ziua numelui. La eveniment au fost prezenţi mai mulţi prieteni şi rude printre care omul de afaceri Cornel Şfaiţer şi fostul deputat Verginel Gireadă.

“Eminescu este al nostru, al tuturor. Pe raza acestor sate el a trăit de la vârsta de cinci ani. Mulţi mi-au adus critici că vreau să-l revendic eu. Doamne fereşte! Eminescu este al nostru, al tuturor. Dacă putem să-l cinstim, trebuie să-l cinstim. Prin ceea ce am construit aici, vreau să educăm tânăra generaţie pentru că sunt tineri care nu cunosc de Eminescu. Am găsit o scrisoare scrisă de Matei Eminescu, cel mai mic dintre fraţii Eminescu, în 1909, lui Corneliu Botez, în care spunea că la iazul Loeşti venea împreună cu Mihai atunci când se întorcea de la Viena. Eminescu nu a murit din cauza poeziei ci din cauza politicii. Aviz amatorilor care fac politică”, a afirmat Dumitru Zmău.

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES
ULTIMA ORA