18.6 C
Botoșani
joi, 26 mai 2022

Un avocat botoşănean aruncă BOMBA: Toate hotărârile de CONSILIU LOCAL din ultimele cinci luni sunt NULE

consiliul local

Primăria şi Consiliul Local Botoşani ar putea ajunge într-o situaţie fără precedent dacă solicitarea unui avocat botoşănean va fi admisă de instanţă. Acesta a cerut ca toate hotărârile de Consiliu Local din ultimele cinci luni să fie declarate nule. Practic, ar însemna ca voturile pentru rectificările de buget, concesiunile, strategiile aprobate şi schimbarea viceprimarilor să fie anulate.

Totul a plecat de conflictul dintre consilierul local Gheorghe Iavorenciuc şi conducerea Partidului Ecologist Român. Liderii PER l-au exclus din partid pe Gheorghe Iavorenciuc şi au solicitat înlocuirea acestuia din Consiliu Local. Primarul Ovidiu Portariuc a iniţiat un proiect de hotărâre dar majoritatea consilierilor locali au votat împotrivă. S-a mai încercat o dată înlocuirea dar tot fără sorţi de izbândă. Între timp, avocatul Marian Jurgiu, preşedintele Organizaţiei Judeţene PER Botoşani a solicitat în instanţă anularea tuturor hotărârilor de Consiliu Local care au fost votate de Gheorghe Iavorenciuc, începând de la sfârşitul lunii august.

„Există un dosar pe rolul Tribunalului Botoşani prin care am solicitat anularea hotărârilor de Consiliu Local începând de la sfârşitul lunii august 2014, pe motiv că sunt reprezentat, ca cetăţean al acestui oraş, de cineva care nu mai are calitatea de consilier local. Oricine de pe stradă poate să vină şi să voteze. Toate hotărârile date de Consiliu Local sunt nule de drept. Am solicitat în instanţă anularea acestor hotărâri”, a spus Marian Jurgiu care a adăugat:

„Domnul Iavorenciuc şi-a pierdut calitatea de membru al Partidului Ecologist Român cu două zile înainte de a intra în vigoare Ordonanţa 55. Organizaţia centrală i-a retras calitatea de membru al partidului. În aceaşi zi am adus la cunoştinţa Consiliului Local acea decizie şi am solicitat să se acţioneze în consecinţă. Domnul Iavorenciuc a atacat în instanţă. Dumnealui a solicitat suspendarea deciziei şi nu a atacat decizia. După încă o lună şi jumătate în care au fost patru şedinţe de Consiliu Local, am revenit cu o adresă prin care am solicitat să se anuleze hotărârile emise în acele şedinţe. Am solicitat în instanţă ca toate hotărârile de Consiliu Local să fie anulate. Dosarul este pe rol, este instrumentat de către Tribunalul Botoşani şi aşteptăm ca justiţia să se pronunţe”.

Liderul PER Botoşani nu s-a limitat doar la Consiliul Local Botoşani. El a deschis o acţiune în instanţă care vizează şi Consiliul Judeţean şi care ar putea avea efecte similare în cazul în care magistraţii îi vor da câştig de cauză.

„Această Ordonanţă 55 are o lacună. Ea nu prevede ce se întâmplă după încetarea aplicabilităţii ei. Considerăm că toţi cei care au uzat de această ordonanţă, şi-au pierdut mandatul. În momentul în care au solicitat, conform ordonanţei, să se mute la un alt partid, au făcut-o într-un mod legal. În cele 45 de zile de aplicabilitate a ordonanţei, aleşii nu şi-au pierdut mandatul. În schimb, ordonanţa nu spune ce se întâmplă după încheierea celor 45 de zile. După cele 45 de zile intră din nou în vigoare legea aleşilor locali care spune că pierderea calităţii de membru al partidului pe listele căruia ai fost ales, duce de drept la pierderea calităţii de ales local. Am solicitat ca instanţa să se pronunţe asupra încetării calităţii de ales local. În primă fază am cerut să se pronunţe doar în cazul consilierilor judeţeni”, a afirmat Marian Jurgiu.

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERESULTIMA ORA