33.4 C
Botoșani
duminică, 14 iulie 2024

TVA de doar 5% pentru trei categorii de produse și servicii

bani ajutoare foto radioiasi

O veste bună printre multe alte vești proaste care vin din Parlamentul României, pornit să modifice radical noul Cod Fiscal venit din Guvern.

După reducerea de TVA la 9% la produsele alimentare, acum se preconizează un TVA redus la 5% la cărți, manuale, ziare, reviste și pentru accesul la muzee, monumente, alte evenimente culturale, cinematografice sau sportive.

Membrii PNL din Comisia de Buget din Camera Deputaților, Andreea Paul și Vasile Horga anunță că au reușit să impună în dezbaterile Comisiei legate de Codul Fiscal cota redusă de TVA de 5% pentru:

– manuale şcolare, cărţi, ziare şi reviste, cu excepţia celor destinat exclusiv sau în principal publicităţii – propunerea Guvernului adoptată de Senat prevedea TVA de 9%;

– accesul la castele, muzee, case memoriale, monumente istorice, monumente de arhitectură şi arheologice, grădini zoologice şi botanice, târguri, expoziţii şi evenimente culturale, evenimente sportive, cinematografe – propunerea Guvernului triată de Senat prevedea TVA de 9%;

– livrarea de locuinţe care au o suprafaţă utilă de maximum 120 m2, exclusiv anexele gospodăreşti, a căror valoare nu depăşeşte suma de 450.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adăugată, achiziţionate de orice persoană necăsătorită sau familie. Propunerea Guvernului adoptată de Senat prevedea un prag de 380.000 lei. Cota redusă se aplică numai în cazul locuinţelor care în momentul vânzării pot fi locuite ca atare şi dacă terenul pe care este construită locuinţa nu depăşeşte suprafaţa de 250 m2. Orice persoană necăsătorită sau familie poate achiziţiona o singură locuinţă cu cota redusă de 5%.

TVA-ul de 5% se va aplica dacă proiectul Codului Fiscal va fi votat miercuri in plenul Camerei Deputatilor în forma venita de la Comisia de Buget.

Citeşte mai mult pe Realitatea.net

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES
ULTIMA ORA