26.6 C
Botoșani
marți, 23 iulie 2024

Țigări ascunse în stupi, descoperite la contrabandiștii din Botoşani. Trei contrabandişti au fost reţinuţi

poltia de frontiera, tigari ascunse in stupi (4)

Poliţiştii de frontieră din cadrul S.T.P.F. Botoşani, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T.- Biroul Teritorial Botoşani, cu suportul de specialitate al Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă au destructurat o grupare infracţională care desfăşura activităţi ilicite în sfera contrabandei cu ţigări şi care acţiona pe raza judeţului Botoşani.

În data de 19 iunie au fost desfăşurate 24 percheziţii domiciliare, efectuate la membrii grupării, la mai multe adrese de pe raza judeţului Botoşani, Suceava, Iaşi şi Bucureşti, de unde au fost ridicate în vederea confiscării cantitatea de 1.700 pachete de ţigări de diferite mărci – unele ascunse în stupi de albine, importante sume de bani, aparatură specifică de supraveghere/monitorizare, 19 telefoane mobile, un pistol cu bile şi alte obiecte/înscrisuri utile cauzei.

În perioada documentării activităţii infracţionale, poliţiştii de frontieră au mai descoperit şi ridicat în vederea confiscării cantitatea de peste 9578 pachete cu ţigări diferite mărci provenite din contrabandă, în valoare de peste 86.000 lei.

După audierea celor 20 de persoane, procurorii D.I.I.C.O.T.- Biroul Teritorial Botoşani au dispus măsura reţinerii pentru 24 de ore faţă de 3 inculpaţi și controlul judiciar față de 4 suspecți.

Monitorizarea membrilor grupării şi modus operandi

În urma unor activităţi informativ-operative, desfăşurate în perioada decembrie 2014 – mai 2015, poliţiştii de frontieră din cadrul Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Botoşani, sub coordonarea procurorilor din cadrul D.I.I.C.O.T.- Biroul Teritorial Botoşani, cu suportul de specialitate al Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă au derulat acţiuni specifice pentru documentarea activităţii infracţionale a unei grupări infracţionale care desfăşura activităţi ilicite în sfera contrabandei cu ţigări şi care acţiona pe raza judeţului Botoşani.

Gruparea avea în componenţă cetăţeni români şi moldoveni, iar liderii acesteia au reuşit să imprime întregii grupări un ritm alert de acţiune, dovedind pe parcursul funcţionării o deosebită eficienţă si mobilitate în acţiune şi chiar deschidere la noi metode pentru a-şi asigura o bază stabilă de profit.

Suspecţii – cetăţeni români şi moldoveni – au constituit o grupare infracţională organizată, transnaţională, care începând cu luna aprilie 2014 a desfăşurat activităţi de contrabandă cu ţigări din R. Moldova şi Ucraina, ţigările fiind introduse ilegal în România, ascunse în locaşuri special amenajate în caroseriile autovehiculelor cu care aceştia circulau sau trecute ilegal frontiera peste râul Prut de către cetăţeni moldoveni cu ajutorul unor bărci.

Membrii grupării aactionau coordonat, fiind structuraţi pe mai multe paliere.

Din palierul de furnizare a ţigărilor faceau parte cetăţeni ucraineni şi moldoveni precum şi o parte dintre suspecţii români.

Al doilea palier era reprezentat de cinci suspecţi. În cadrul acestuia, A. R. este cel care finanţa şi organiza detaliile comiterii faptelor ilegale şi implicit valorificarea ţigărilor, ceilalţi având rolul de a transporta ţigările provenite din contrabandă de la frontieră către interior şi de a le depozita în diverse locuri, de unde urmează a fi preluate pentru comercializare şi de a supraveghea traseul urmat şi comunicaţiile aferente pentru a anunţa eventualele controale în trafic.

Al treilea palier, format din şase suspecţi, avea rolul de a prelua ţigările de contrabandă pentru a le valorfica ulterior către diferite persoane de pe raza judeţelor Botoşani, Iaşi şi Bucureşti.

În perioada monitorizată membrii grupării au traficat 51450 pachete cu ţigări de provenienţă extracomunitară cauzând un prejudiciu de aproximativ 500.000 lei.

Activitatea de documentare a fost încheiată în data de 19 iunie a.c., când poliţişti de frontieră din cadrul S.T.P.F. Botoşani, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T.- Biroul Teritorial Botoşani, împreună cu poliţişti din cadrul SCCO Botoşani, efective de jandarmi şi inspectori ANAF, au efectuat 24 percheziţii domiciliare la mai multe adrese, de pe raza judeţului Botoşani, Iaşi şi Bucureşti, fiind identificate persoane suspecte că fac parte din gruparea infracţională şi duse la audieri.

La una dintre locuințele din județul Botoșani, polițiștii de frontieră au descoperit în urma perchezițiilor 500 pachete de țigări, ascunse în interiorul unui stup de albine.

În total, în urma percheziţiilor au fost descoperite şi ridicate/indisponibilizate în vederea continuării cercetărilor: 1.700 pachete de ţigări de diferite mărci ascunse inclusiv în stupi de albine, importante sume de bani (67.796 lei), aparatură specifică de supraveghere/monitorizare (stații de emisie recepție, etc), 19 telefoane mobile, un pistol cu bile marca Bawer şi alte obiecte/înscrisuri utile cauzei.

În perioada documentării activităţii infracţionale, poliţiştii de frontieră au descoperit şi reţinut în vederea confiscării cantitatea de peste 9.578 pachete cu țigări diferite mărci provenite din contrabandă, în valoare de peste 86.000 lei.

După audierea celor 20 de persoane, procurorii D.I.I.C.O.T.- B.T. Botoșani au dispus măsura reţinerii pentru 24 de ore faţă de 3 inculpaţi și măsura controlului judiciar față de 4 suspecți.

În cauză continuă cercetările de către procurorul DIICOT împreună cu polițiștii de frontieră din cadrul STPF Botoşani.

poltia de frontiera, tigari ascunse in stupi (3) poltia de frontiera, tigari ascunse in stupi (1)

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES
ULTIMA ORA