22.5 C
Botoșani
joi, 11 august 2022

Teste rapide din salivă, la revenirea la şcoală. „Sunt folosite ca metodă cam peste tot în lume”

Premierul Florin Cîţu a anunţat, luni, că a propus ca elevii să poată reveni la şcoală după efectuarea de teste teste non-invazive privind infecţia cu COVID-19. Şeful Executivului a explicat că depinde de Institutul Naţional de Sănătate Publică să includă în metodologie testele din salivă.

Revenirea elevilor la şcoală ar putea fi posibilă dacă autorităţile vor decide să fie folosite teste rapide din salivă. Florin Cîţu a precizat că a propus acest lucru şi că ţine de INSP dacă această testare va fi inclusă în metodologie.

„Eu sunt cel care a propus revenirea la şcoală după ce se face acest test. Testele non-invazive erau propunerea mea. Am făcut această propunere după ce am discutat cu mai mulţi specialişti care mi-au spus foarte clar că nu există diferenţă, dar e adevărat, problema în România este că încă nu sunt în metodologia INSP şi aici cred că depinde de INSP să le includă în metodologie, ele sunt folosite ca metodă cam peste tot în lume”, a explicat Florin Cîţu, conform Agerpres.

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a declarat că ministerul nu are baza legală pentru achiziţionarea testelor rapide pentru şcoli.

„Ministerul Sănătăţii nu are cadrul normativ pentru a achiziţiona teste pentru şcoli, de exemplu, sau pentru orice altă unitate în afară de unităţile din subordine, iar aceste teste constituie cu siguranţă un filtru. Nu e un filtru atât de bun, atât de exact pe cât ne-am dori cu toţii, dar este un filtru, aşa încât, dacă oricine doreşte să achiziţioneze un test sau altul, o poate face, evident. Ministerul Sănătăţii, repet, nu are baza legală pentru achiziţionarea testelor pentru şcoli, lucrul acesta este cât se poate de clar şi comunicat şi Ministerului Educaţiei”, a afirmat Voiculescu, duminică.

Potrivit sursei citate, secretarul de stat Andreea Moldovan a afirmat că testele din salivă nu sunt incluse în metodologia de lucru a INSP.

„Este un test care nu este în metodologia de lucru a INSP. În momentul în care testele acestea vor fi de o calitate superioară şi corespunzătoare, bineînţeles că va fi un pas înainte pentru o testare mai plăcută pentru populaţie, dar, deocamdată, aceste teste nu sunt agreate de metodologie, pentru că nu sunt suficient de bune”, a afirmat Moldovan.

Citește mai mult pe RTV.NET

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here


ULTIMA ORA