10.2 C
Botoșani
luni, 20 martie 2023

Testarea periodică anti-COVID-19 a elevilor din România, SISTATĂ până la aprobarea testelor din salivă

Deși autoritățile au anunțat că în școli se va face testare COVID-19 periodică după decuplarea funcționării unităților școlare de rata de infectare, aceasta NU apare în Ordinul comun publicat vineri seară de ministerele Educației și Sănătății. Potrivit Hotărârii CNSU din 30 septembrie, a fost anulat pragul de 6 la mie la care școlile treceau, automat, în regim online. Ministerul Educației a cerut Agenției Naționale a Medicamentului aprobarea utilizării testelor non-invazive pe bază de salivă, cu rol de screening. Cum sunt testați elevii care prezintă simptome la școală.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, anunțase că elevii vor fi testați de două ori pe săptămână cu teste non-invazive, iar testarea se va putea face și fără acordul părinților. De asemenea, și premierul a declarat joi, 30 septembrie, că una dintre propunerile analizate de specialiști este ca elevii să fie testați de două ori pe săptămână. Declarațiile au fost făcute după ce incidența coronavirus acrescut foarte mult în aproape toate orașele din țară, odată cu amplificarea valului 4 provocat de varianta Delta. Anul școlar trecut a existat și un formular pentru consimțământul părintelui, în februarie 2021, pentu testele antigen rapide care erau la dispoziția școlilor. Dar au fost folosite foarte puține teste rapide în școli. Ministrul Educaţiei preciza că nu s-au utilizat pentru că majoritatea părinților nu şi-au dat acordul și că puțin peste 20.000 de teste au fost folosite dintr-un milion puse la dispoziție.

„Ne gândim la introducerea testelor cu salivă. Ministrul Educaţiei anunţa ieri că 99% dintre părinţi nu vor să testeze copiii, ceea ce este trist. Poate încercăm cu teste cu salivă, vom vedea cum putem să facem. Dar intenţia rămâne de a avea şcolile cu prezenţă fizică, în continuare. Ştim foarte bine că şcolile on-line nu au avut cele mai bune rezultate anul trecut”, a declarat Florin Cîţu la finalul şedinţei de Guvern de miercuri, 29 septembrie.

Citește mai mult pe RTV.NET

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here
ULTIMA ORA