10 C
Botoșani
miercuri, 21 februarie 2024

Teatrul Mihai Eminescu. R. Eram: “Sunt nişte lucruri care stagnează din vina cuiva. Nu vreau să dezvolt subiectul. S-a pierdut un an de zile”

teatrul mihai eminescu13noiembrie2015

Lucrările de reabilitare ale clădirii Teatrului Mihai Eminescu trebuiau să fie aproape finalizate în acest moment iar luna viitoare să se facă recepţia după care actorii botoşăneni să urce pe scenă. Nu se va întâmpla pentru că stadiul lucrărilor este unde la 15% şi nu există nici cea mai mică şansă de a se finalize la timp.

Am discutat cu doi foşti viceprimari care au gestionat proiecte de multe milioane de euro şi care sunt specialişti pe domeniul construcţiilor. Ambii susţin că poiectul de reabilitare al Teatului Mihai Eminescu ar fi putut fi finalizat dacă executivul primăriei ar fi luat la timp deciziile care se impuneau.

romulus eram“Proiectul trebuie continuat. Se va face pe fonduri locale. S-a ajuns la 60 de miliarde de lei vechi pentru lucrările de consolidare. Acum se lucrează la documentaţia care a suportat N corecţii pentru a se găsi cea mai favorabilă soluţie pentru primărie astfel încât lucrurile să se deruleze în continuare. Erau nişte zvonuri pe la Bucureşti că o să se mai prelungească acest program. Mai multe nu ştiu. Ceea ce ştiu este că se pregăteşte forma finală a documentaţiei care să permită organizarea unei licitaţii publice pentru lucrările de consolidare. Sunt nişte lucruri care stagnează din vina cuiva şi se va sta în continuare până când domnul primar îşi va relua competenţele pe care le-a dat la alţii. Nu vreau să dezvolt subiectul. Este treaba exclusivă a beneficiarului.  Se mai puteau executa lucrări până la partea de consolidare. Eu spun că s-a pierdut un an de zile. Municipiul Botoşani a fost calamitat patru ani de zile cu acest primar”, ne-a spus Romulus Eram, fost viceprimar al municipiului Botoşani.

C. Alexa: “Primarul nu caută decât vinovaţi şi scuze”

Fostul viceprimar Cătălin Alexa consideră că teama actualului executiv al primăriei de a luat o decizie a dus la pierdere a peste patru milioane de euro. El consideră că dacă s-ar fi luat o hotărâre la timp, lucrările puteau fi finalizate luna viitoare.

catalinalexa512“Până la urmă, trebuie rezolvată problema. Ca o părere personală, eu aş sista lucrările, aş solicita rezilierea contractului de finanţare şi aş încerca să depun un nou proiect, plecând de la stadiul la care suntem acum. Acum nu am nicio şansă să finalizez şi în aceste condiţii mai bine mă opresc acum, aloc bani pentru conservarea teatrului şi încerc să aplic pe noul exerciţiu financiar pentru o nouă finanţare. Să facem un proiect care să cuprindă şi lucrările de consolidare”, a declarat Cătălin Alexa, adăugând:

“Când s-a constatat că este o problemă la partea de consolidare, primarul trebuia să vină cu un proiect în Consiliul Local, să alocăm banii şi să treacă la treabă. Se putea rezolva. Organizam o procedură transparentă, suportam din bugetul local partea de consolidare şi teatrul ar fi fost finalizat. Dacă nimeni nu ia o decizie… Este fuga de răspundere. Erau nişte lucrări pe care nimeni nu putea să le prevadă. Doar dacă făceam decopertarea tuturor tencuielilor. De aproape patru ani, primarul nu caută decât vinovaţi şi scuze”.

Ceea ce ştim sigur este că Primăria municipiului Botoşani a accesat un proiect cu finanţare europeană, în valoare de 5 milioane de euro, pentru reabilitarea Teatrului Mihai Eminescu. În urma licitaţiei valoarea investiţiei a scăzut aproximativ 4 milioane de euro dar în toamna anului trecut s-a constatat că sunt probleme la structura de rezistenţă şi că trebuie o serie de lucrări suplimentare. Constructorul a informat Primăria municipiului Botoşani dar nu s-a luat nicio decizie pe termen scurt. Ulterior, a fost comandată o expertiză care a demonstrat că trebuie făcute acele lucrări de consolidare, costurile estimate fiind de aproape 1,5 milioane de euro. Abia acum, cu o lună înainte de expirarea termenului de finalizare al lucrărilor, se pregăteşte documentaţia pentru organizarea unei licitaţii în vederea desemnării firmei care va realize consolidarea. Marea problemă este că după data de 31 decembrie 2015, Primăria municipiului Botoşani nu va mai încasa cele 4 milioane de euro şi va trebui să realizeze atât consolidarea cât şi reabilitarea clădirii Teatrului Mihai Eminescu cu bani din bugetul local.

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES
ULTIMA ORA