20.1 C
Botoșani
joi, 25 iulie 2024

Taxe mai mari pentru botoşănenii care nu fac colectare selectivă

rampagunoi

Conducerea societăţii Urban Serv intenţionează să solicite Consiliului Local ca taxa pe care botoşănenii o plătesc la salubritate să fie diferenţiată. Mai exact, dacă într-o anumită zonă nu se face colectare selectivă a deşeurilor, locatarii să plătească taxe mai mari.

Simion Drelciuc, directorul general al Urban Serv, susţine că în viitorul apropiat vor creşte foarte mult costurile de depozitare a deşeurilor nesortate iar acest lucru va deveni o mare problemă. Lucrurile mai pot fi ţinute sub control până la deschiderea noului depozit d deşeuri de la Stăuceni.

„În luna iulie a apărut o modificare a legii salubrizării. Trei dintre modificări au o importanţă mai deosebită. Se stabileşte foarte clar că la nivelul fiecărei unităţi administrative, colectarea deşeurilor se poate face pe două categorii. Deşeuri menajere şi fracţii colectactate respectiv plastic, hârtie-carton, metal şi sticlă. A doua categorie este două fracţii: umed şi uscat. Prima variantă înseamnă colectarea selectivă. Tarifele de depozitare sunt diferite. În cazul deşeurilor nesortate, costurile sunt mult mai mari pentru că sortarea se face de către cel care administrarea depozitului. Autorităţile locale vor trebui să decidă care dintre aceste două categorii vor fi aplicate. În municipiul Botoşani, deja lucrăm cu prima categorie”, a precizat Simion Drelciuc.

Directorul Urban Serv spune că la ora actuală sunt două soluţii, în cazul în care colectarea nu se va face selectiv. Fie se majorează tarifele la toată populaţia municipiului, fie vor plăti în plus doar cei care nu înţeleg să colecteze selectiv deşeurile.

„Cel mai greu este la platformele din cartiere unde nu se respectă. În respectivele containere găseşti orice. Va trebui găsită o soluţie să se facă colectare selectivă. Vom constata la care dintre platforme nu se respectă şi vom propune taxarea diferenţiată. Altă soluţie nu avem. Nu pot să pun câte un om la fiecare platformă care să păzească. Costurile de la depozit se vor reflecta în taxa pe care plăteşte populaţia”, a precizat directorul Urban Serv.

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES
ULTIMA ORA