16.7 C
Botoșani
vineri, 24 mai 2024

Taxă nouă pentru producătorii de vinuri. România, una din puţinele ţări din UE care impune astfel de taxe

festivalul vinului vlasinesti (21)

Vinul s-ar putea scumpi! Autorităţile vor să pună noi taxe producătorilor de vin. Aceştia ar putea fi obligaţi să plătească accize, potrivit unei propuneri de modificare a Codului Fiscal. România ar deveni, astfel, una dintre puţinele ţări din Uniunea Europeană care impune astfel de taxe.

O acciză de 5 euro pentru producătorii de vinuri este una dintre propunerile din noul Cod Fiscal. Acum, se plătesc accize pentru bere şi pentru vinuri spumante. Propunerea este însă intens contestată de industrie.

Emil Dumitru, preşedintele Organizaţiei Naţionale Interprofesionale Vitivinicole: „Dacă vom face un impact economic, vom constata că din pierderea locurilor de muncă vor pierde mai mult decât se colectează din acciză”.

Şi economiştii susţin că suprataxarea nu este o soluție.

Cristian Păun, analist economic: „Mă astept să apară acum acciză la pâine, la tot felul de bunuri, văd că tendinţa este să se strângă mai mulţi bani, nimeni nu ne spune ce se întâmplă cu aceşti bani. Un plus de acciză, de oriunde ar veni ea, nu înseamnă mai multe autostrăzi sau calitatea serviciilor pe care le faci, aş vrea ca accizele aplicate pe alcool să se regăsească în sistemul de sănătate, până la urmă alcoolul produce probleme de sănătate”.

Introducerea accizei de 5 euro pe hectolitru va fi resimțită și de consumatori. Vinul vândut va fi mai scump ori de calitate îndoielnică, avertizează specialiştii.

Cristian Păun, analist economic: „Supraacizarea va duce şi la creşterea preţului. Probabil că vom bea vinuri de calitate mai proastă, vinuri mai ieftine, pentru că bugetul nostru rămâne constant, dar statul doreşte să accizeze acest domeniu”.

Citeşte mai mult pe DIGI24

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES

ULTIMA ORA