-2.5 C
Botoșani
vineri, 3 februarie 2023

Tamara Ciofu, PSD: „Persoanele nevăzătoare trebuie integrate complet la nivel social prin creșterea accesului la mijloace asistive care să le îmbunătățească condițiile de viață”

Ziua bastonului alb este marcată, anual, la data de 15 octombrie, pentru a recunoaște mișcarea persoanelor nevăzătoare de la dependență la participarea deplină în societate. În România trăiesc 110.000 de adulţi şi copii nevăzători şi slab văzători.

Cu ocazia Zilei Internaționale a nevăzătorilor, deputatul social-democrat Tamara Ciofu a prezentat demersurile pe le-a inițiat la nivel parlamentar pentru susținerea copiilor și adulților cu dizabilități, inclusiv a celor cu deficiențe de vedere.

În urma modificărilor legislative pe care le-am elaborat, începând cu anul școlar 2017-2018, elevii cu cerințe educaționale speciale beneficiază de utilizarea echipamentelor şi softurilor asistive în susţinerea examenelor de orice tip şi nivel. De asemenea, alături de colegii parlamentari am redactat legea care prevede asigurarea de către programele de televiziune cu acoperire naţională a unui interpret în limbajul mimico-gestual şi prin titrare sincron în timpul unei durate programate de cel puţin 30 de minute din programele de ştiri. În același timp, am rezolvat situația privind copiii cu cerințe educaționale speciale integrați în învățământul preuniversitar de masă care beneficiază de doi ani de sprijin din partea statului. În urma demersurilor realizate, toţi copiii cu CES din învăţământul special din Botoşani beneficiază de asistenţă socială completă, iar elevii cu autism, boli hematologice, surditate și alte afecțiuni cronice beneficiază de burse sociale”, a declarat Tamara CIofu.

În cadrul Comisiei pentru drepturile omului la inițiativa deputatului Tamara Ciofu au fost organizate periodic mai multe consultări publice privind problemele persoanelor cu dizabilități. Aici au fost invitate persoane cu diferite tipuri de dizabilități fizice sau mentale, reprezentanți de la mai multe ministere și membrii ai organizațiilor care se ocupă de educația și integrarea copiilor cu autism și a celor nevăzători și surzi. În urma acestor dezbateri au început să fie preluate problemele acestora în vederea creșterii nivelului lor de integrare în comunitate.

O problemă care afectează toate persoanele cu probleme de vedere este cea a circulației în zonele publice cu trafic intens. În acest caz, deputatul PSD a propus o serie de modificări legislative. Deși se prevede în OUG nr. 195/2002, privind circulația pe drumurile publice că mijloacele de semnalizare rutieră pot fi însoțite și de dispozitive speciale de avertizare, nefiind o normă obligatorie, acest lucru nu se respectă.

„În prezent, în majoritatea orașelor din țară nevăzătorii așteaptă instalarea sistemelor sonore la semafoare. Acest lucru am întețels că se poate face, doar după ce administrațiile locale vor implementa noi sisteme de semaforizare pentru managementul de trafic. În opinia mea este obligatorie montarea de instalații acustice pentru nevăzători la semafoarele aflate în principalele locuri aglomerate din orașe”, a subliniat Tamara Ciofu.

O altă problemă constă în facilitarea accesul persoanelor cu handicap la transport. Autorităţile publice locale au obligaţia să ia măsuri pentru adaptarea mijloacelor de transport în comun, adaptarea staţiilor, inclusiv marcarea prin pavaj tactil a spaţiilor de acces spre uşa de intrare în mijlocul de transport, montarea panourilor de afişaj corespunzătoare nevoilor persoanelor cu handicap vizual şi auditiv în mijloacele de transport public şi imprimarea cu caractere mari şi în culori contrastante a rutelor şi a indicativelor mijloacelor de transport în comun.

„Consider că se impun adoptarea unor măsuri imediate la nivel legislativ în vederea creşterii calităţii monitorizării, coordonării şi controlului activităţii autorităţilor publice centrale şi locale implicate în acordarea drepturilor persoanelor cu handicap”, a precizat deputatul social-democrat botoșănean.

În Guvernarea PSD au fost aprobate actele normative prin care persoanele cu dizabilități sunt susținute de stat pentru achiziționare de mijloace de asistență pentru desfășurarea unei vieți independente și pentru integrarea pe piața muncii.

Astfel, din 2019, copiii și adulții cu dizabilități primesc vouchere pentru achiziția de echipamente moderne, precum cititor pentru nevăzători, fotoliu rulant activ, proteză audio, elevator, produse asistive pentru desen şi scriere. De asemenea, fiecare angajator care oferă locuri de muncă persoanelor cu dizabilități beneficiază de o subvenție lunară în valoare de 2.250 de lei, timp de 12 luni, pentru fiecare persoană angajată.

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here
ULTIMA ORA