-0.5 C
Botoșani
duminică, 29 ianuarie 2023

Tabără internaţională organizată de primarul oraşului Săveni

ipotesti tabara pictura

12 pictori din cinci tari vor omagia geniul eminescian printr-o expozitie de pictura, in cadrul unei tabere internationale organizate la initiativa primarului orasului Saveni, Relu Tarzioru. Artistii care vin din Italia, Mexic, Moldova, Ucraina si Romania prin lucrarile lor vor incerca sa redea identitatea spatiului din care provine poetul.

O tabara de pictura a fost in plan de aproximativ un an, recent reusindu-se materializarea sa, Tarzioru spunand ca nu a dorit politizarea actiunii.

„Tabara de pictura a inceput inainte de alegeri, in ziua alegerilor ei erau deja cazati la Gura Humorului din cauza ca nu stiam ce reactie vor avea prietenii nostri de la Botosani si avem o tabara sub egida Unesco. Am gazduit aceasta tabara care se va incheia luni, sambata vom avea o expozitie a picturilor care vor rezulta, tema fiind poetul national Mihai Eminescu si orasul Saveni pentru ca am vrut intr-un fel sa fidelizez vis a vis de implicarea pe care am avut-o. Sunt singurul sustinator al acestui proiect. Este vorba de 12 pictori din mai multe tari, iar proiectul se va incheia cu o donatie de picturi, fiecare artist va dona cel putin trei lucrari”, a declarat Relu Tarzioru.

Pictorii desi au fost cazati in judetul Suceava au vizitat memorialul de la Ipotesti dar si principalele puncte de atractie din municipiul Botosani si Cernauti pentru a se familiariza cu munca poetului national.

„Este important sa promovam imaginea lui Mihai Eminescu un pic altfel fata de cum s-a obisnuit acum 10, 20 sau 30 de ani. Denumirea proiectului este „Time for Mihai Eminescu” time fiind o aluzie la ziarul „Timpul” la care a lucrat Mihai Eminescu iar timpul marelui poet national este mereu actual, mereu o piatra de hotar intre lumea poetica, romantica si cea care a insemnat publicistica critica si sociala a lui Mihai Eminescu. Intentia noastra este de a descoperi laturi filozofice si totodata laturi istorice ale trecerii lui Mihai Eminescu prin Bucovina si incercam sa redimensionam spiritul sau intr-o lume post-moderna. Am reusit sa invitam o echipa de pictori pentru a parcurge drumurile lui Mihai Eminescu, Putna, Universitatea din Cernauti, la mormantul lui Aron Pumnul pentru a reda in fotografie si pictura spiritul sau. Lucrarile vor vorbi de la sine”, a mentionat Nicoleta Zagura, presedintele Asociatiei Art and Heritage, asociatie club Unesco.

Manifestarea se va incheia sambata seara printr-o expozitie a picturilor realizate de artisti ce va fi expusa la Memorialul Ipotesti, la vernisaj fiind invitati si oameni politici, primari din judet si sefi din administratia judetului.

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES

1729 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here
ULTIMA ORA