23 C
Botoșani
luni, 24 iunie 2024

Sute de mii de euro blocaţi în proiecte nedemarate

News S-au cheltuit sute de mii de euro pe tot felul de studii şi se intenţiona ca în acest an să demareze două mari proiecte în judeţul Botoşani, în valoare de sute de milioane de euro. Din cauza haosului legislativ ambele proiecte sunt acum blocate.

Unul dintre aceste proiecte este la Mitoc iar valoarea iniţială a investiţiei depăşeşte 60 de milioane de euro. S-au făcut toate studiile, s-au obţinut avizele necesare dar investiţia nu a fost încă demarată

„Chiar dacă a ieşit prost acel act normativ prin care se reglementa numărul de certificate verzi, eram totuşi bucuros. În decembrie a apărut o reglementare care se aştepta de vreo jumătate de an şi care a creat o confuzie teribilă. Nimeni nu ştia dar măcar a apărut ceva. Se spune că până în 2017 se va da un certificat şi jumătate. Sunt investiţii enorm de mari. În perioada asta, toată lumea a fost blocată. Am văzut că această ordonanţă a fost întoarsă de preşedinte. Eu sunt bucuros că a întors-o deoarece Uniunea Europeană s-ar putea să nu fie de acord cu această schemă de bonus care este în defavoarea investitorului. Faptul că s-a întors această ordonanţă, confuzia creată este şi mai mare”, a spus omul de afaceri Valeriu Iftime.

Dacă problema legislativă ar fi fost rezolvată, investiţia de la Mitoc ar fi demarat în luna martie. În aceste condiţii, nu se ştie când vor începe efectiv lucrările. Mai mult, pot apărea probleme şi în ceea ce priveşte finanţarea.  

„Nu este bine în România. Faptul că schimbăm legi după legi, starea asta dă o neîncredere totală. Împreună cu un asociat din Franţa, am chetuit sute de mii de euro pe dezvoltarea de parcuri eoliene în judeţul Botoşani. Proiectul de la Mitoc ar putea începe în martie. Dacă legea era clară, în martie ne apucam de lucru. Acum este şi o problemă de finanţare. Unei bănci trebuie să-i spui câţi bani câştigi, în ce perioadă ca să vadă cum îi rambursezi împrumutul. Investitorii cu care lucrez aveau variante de a finanţa. Este din nou o problemă legislativă”, a mai spus Valeriu Iftime.

În aceeaşi situaţie este şi proiectul de la Mitoc. Investiţia era programată să demareze în acest an dar a fost blocat deoarece nimeni nu investeşte sute de milioane de euro în condiţiile în care legile se schibă de la o lună la alta în România.

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES

117 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMA ORA