14.4 C
Botoșani
marți, 21 mai 2024

Sute de copii din Botoşani suferă de deformări de coloană din cauza ghizodanelor foarte grele

elevi ghiozdane scoala (15)

Manuale, culegeri, caiete speciale de teme sau de alte obiecte necesare la scoala. Asta cara zilnic elevii din ziua de azi in ghiozdane, totul in numele educatiei de calitate. Ce se castiga la capitolul stiinta se pierde insa la capitolul sanatate.

Medicii spun ca sute de copii din Botosani au probleme la coloana vertebrala, din cauza kilogramelor pe care le cara la scoala, dar si a mobilierului care nu este pe masura lor. Zilnic, in medie de 20 de elevi, incepand de la sase ani pana la 18 ani vin in baza de tratament de la sectia de pediatrie pentru recuperare. Si sunt sute de copii cu astfel de probleme.Grav e ca si la scolarii din clasa zero au inceput sa apara defecte ale coloanei.

„Din pacate varsta pacientilor a scazut. Am si de la sase ani cu probleme ale coloanei. Problema este ca nici ei nu asculta si poarta ghiozdanul pe un singur umar. Ghiozdanul se poarta pe ambii umeri, cu un raport egal al distribuirii greutatii in ghiozdan, pentru ca daca apasa greutatea numai pe un umar, atunci normal ca apar tulburari ale coloanei vertebrale.Plus pozitia incorecta de la scoala. Cele mai grave sunt scoliozele pentru ca daca ele nu sunt tratate corespunzator antreneaza si o disfunctie respiratorie”, a declarat medicul Constantin Tudorache, seful bazei de tratament pediatrie.

Medicii precizeaza ca un bagaj mai greu de 2 kilograme poate deforma coloana si poate provoca dureri mari de spate celor mici. Specialistii atrag atentia ca greutatea potrivita pentru spatele unui copil nu trebuie sa depaseasca 10% din greutatea scolarului.

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES


ULTIMA ORA