17.2 C
Botoșani
miercuri, 10 august 2022

Sute de bătrâni abandonaţi în spitalele judeţului Botoşani

spitaluljudeteanpacienttarga

Prea batrani ca sa mai spere, prea batrani ca sa ii mai vada cineva. Sunt batranii nimanui, parasiti de cei dragi, care ratacesc prin spitale. Nu pot merge, nu se pot hrani, nu se pot spala, nu-si pot asigura nevoile de zi cu zi. Primesc niste pensii mici, absolut insuficiente pentru tot ce presupune supravietuirea unui om in conditia lor.

Grav este faptul ca sute dintre cei care ar putea sa ne fie parinti sau bunici ajung in spitale si sunt pur si simplu abandonati de copii. Si atunci apare o situatie pe care nici autoritatile nu sunt capabile sa o rezolve pentru ca nu mai exista locuri in unitatile medico-sociale din judetul Botosani. Si atunci, asistentii sociali sunt pusi intre ciocan si nicovala. Mai ales atunci cand rudele fac tot ce le sta in putinta ca sa scape de responsabilitati.

De exemplu, peste 200 de cazuri de abandon s-au inregistrat in acest an la Spitalul Judetean. Varstnicii, doborati de boala erau adusi in Unitatea de Primiri Urgente, dupa care multi erau parasiti de cei dragi. Problema este ca acesti oameni nu pot fi tinuti la nesfarsit pe patul de spital si medicii sunt pusi in situatia in care nu stiu ca sa faca cu ei, pentru ca nimeni nu vine sa-i ia acasa. Si nu exista o locatie unde sa fie ingrijiti si nici locuri in cele cateva unitati medico-sociale din judetul Botosani.

„Trebuie sa se inteleaga ca spitalul nu ofera servici de ingrijire si nici de paliatie.Cand persoana nu mai are nicio sansa se se recupereze suta la suta si sa-si recapete autonomia,  atunci clar are nevoie de o alta persoana si trebuie sa fie din familie. Deci as vrea sa vorbesc despre abandonul intraspitalicesc. Sunt varstnicii cu copii plecati in strainatate sau cu servicii in alte localitati sau alte orase. Au familiile lor acolo si le este greu sa lase deodata tot ce au facut ca sa vina sa aiba grija de parintii lor.

Sau sunt cazuri in care parintii sunt in conflict cu parintii, dar sunt si situatii in care copii sunt aproape si refuza pur si simplu sa aiba grija de parintii lor si cauta sa-i institutionalizeze.  N-am cum sa port pacientul dintr-o sectie in alta, zilele de spitalizare se scurg, costurile  cresc si nu poti sa-l tii la nesfarsit si ne lipseste o locatie unde sa poata fi dusi in regim de urgenta, dupa ce se finalizeaza aceasta perioada a noastra de spitalizare, iar acolo sa fie mentinuti temporar pana la indentificarea unei solutii permanente”, a declarat Raluca Sorlescu, asistent social principal.

Potrivit sefilor de la Consiliul Judetean, in prezent sunt in jur de 300 de batrani gazduiti in unitatile medico-sociale din judetul Botosani, dar pe listele de asteptare numarul celor care au nevoie de aceste servicii depaseste 1.000.

„La nivelul solicitarilor cu siguranta nu putem face fata. Ele sunt foarte multe si posibilitatile noastre sunt limitate si suntem in situatia in care spatiile actuale pe care le avem nu ne permit sa aducem noi beneficiari. Noi nu putem sa tinem doua persoane pe un pat.Nu putem asigura asistenta medicala, nu putem asigura serviciile care sunt obligatorii. Este o situatie pe care o stim si incercam sa vedem cum o rezolvam”, a declarat Gheorghe Sorescu, presedinte Consiliul Judetean.

Pe vremea cand Spitalul Judetean de Urgenta il avea ca manager pe Viorel Iliuta, acesta a facut demersuri la Ministerul Sanatatii pentru infiintarea unui centru de ingrijiri paliative, unitate unde sa fie ingrjiri batranii bolnavi cu zilele numarate. Ideea se pare ca a ramas in picioare si in prezent, cand spitalul este condus de Corneliu Mihai, doar ca cei de la nivel central nu au dat niciun raspuns favorabil in acest sens. Sau poate ca nici cei de la Botosani nu s-au interesat prea mult de aceasta realizare. Pana atunci batranii care ne-ar putea fi parinti sau bunici,se lupta cu boala si singuratatea intr-o lume in care nici macar cei sus pusi in functii nu pot sa-i ajute.

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES
ULTIMA ORA