28.3 C
Botoșani
sâmbătă, 20 iulie 2024

Staţiunea Popăuţi a pierdut procesul cu firma ECO-LEV. DNA a început o anchetă care vizează terenurile staţiunii

popautistatiune1

Războiul dintre Staţiunea de Cercetare Popăuţi şi firma ECO-LEV SRL, controlată de omul de afaceri Luigi Mihai Ionescu, pare să se fi încheiat după ce conducerea instituţiei din judeţul Botoşani a fost înlocuită. În urmă cu două zile, ECO-LEV a câştigat procesul cu Staţiunea de Cercetare Popăuţi iar firma controlată de Luigi Mihai Ionescu va beneficia în continuare de cele peste 140 de hectare de teren care aparţin staţiunii.

Războiul dintre Staţiunea de Cercetare Popăuţi şi firma ECO-LEV a început în vara anului 2013 când la conducerea instituţiei a venit Ionică Nechifor. Acesta a descoperit că staţiunea avea încheiate cu SC ECO-LEV SRL trei acte adiţionale la un contract, toate cu acelaşi număr, aceeaşi dată dar cu perioade diferite. Unul era pe un an, altul pe cinci ani şi iar al treilea era pe zece ani. Ionică Nechifor declara la acea vreme că ECO-LEV avea în acte peste 140 de hectare de teren iar în realitate a pus „stăpânire” pe aproximativ 200 de hectare. De asemenea, el afirma că potrivit contractului, firma controlată de Luigi Ionescu trebuia să o plătească staţiunii o sumă lunară care era mai mică decât subvenţia pe care o încasa de la APIA. Iniţial s-a crezut că acele trei contracte sunt false dar în urma cercetărilor făcute de Poliţie s-a constatat că ele sunt reale şi că semnătura aparţine fostului director al staţiunii. Ulterior, Staţiunea de Cercetare de Popăuţi a avut mai multe tentative de a recupera terenul de la SC ECO-LEV SRL dar toate au fost sortite eşecului. În urmă cu două zile, magistraţii Judecătoriei Botoşani s-au pronunţat într-un dosar care avea ca obiect rezilierea contractului cu ECO-LEV. S-a invocat faptul că administratorul acestei firme a încălcat mai multe clauze din contract şi că nu şi-a achitat datoriile către staţiune. Cu toate acestea, acţiunea formulată de staţiunea a fost respinsă. „Respinge acţiunea precizată, formulată de reclamanta STAŢIUNEA DE CERCETARE DEZVOLTARE PENTRU CREŞTEREA OVINELOR ŞI CAPRINELOR prin reprezentant în contradictoriu cu pârâta S.C. ECO-LEV S.R.L., ca neîntemeiată. Cu drept de apel, ce se va depune la Judecătoria Botoşani în termen de 30 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică azi, data de 24.06.2015”, se menţionează pe portalul Judecătoriei Botoşani.

În urma acestei hotărâri, firma ECO-LEV SRL va putea beneficia în continuare de terenurile Staţiunii de Cercetare Popăuţi dar lucrurile nu se opresc aici. În ultima perioadă, au fost făcute mai multe sesizări atât către DNA cât către alte instituţii ale statului iar procurorii au început deja nişte verificări. Procurorii DNA au solicitat deja primăriei Răchiţi să pună la dispoziţie o serie de documente care aveau legătură cu Staţiunea de Cercetare Popăuţi. În paralel au făcut şi o serie de verificări la APIA.

După această hotărâre a instanţei, Ionică Nechifor, fostul director al Staţiunii Popăuţi, susţine că interesul pentru terenurile acestei staţiuni este foarte mare şi consideră că în mod intenţionat s-au făcut acele contracte

„Este halucinant. Au fost prezentate public ce fel de cotracte în asociere există între părți. Cu toate că sunt trei tipuri de contracte cu acelasi număr de înregistrare dar cu perioade diferite, neonorarea plăților la termen, după o lungă amânare a deciziei cu reîntoarcere la judecată, asistăm la un final plin de surprize. Stațiunea Popăuți este proprietara terenului nu poate să-l recupereze deoarece prin mijloace bine știute au fost făcute contracte păguboase pentru stațiune și avantajoase pentru șmecheri cu influență. Cine stă în spatele firmei Eco-Lev SRL? Merită o anchetă în care să se descopere cine are interes ca acest teren să nu se întoarcă în proprietatea staţiunii”, a precizat Ionică Nechifor.

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES
ULTIMA ORA