Cercetătorii Stațiunii Popăuți au finalizat în 2018 un proiect început cu mulți ani înainte. Agenția Națională pentru Zootehnie a recunoscut și omologat varietatea sur la rasa Karakul de de Botoșani.
Ionică Nechifor, directorul Stațiunii de Cercetare Popăuți, a precizat că la acest proiect s-a lucrat mai mulți ani iar în 2018 s-a reușit obținerea certificatului de omologare.
“În ultimii patru ani s-a lucrat intens, obiectivul principal fiind recunoașterea de către Agenția Națională pentru Zootehnie a acestei varietăți. Echipa de cercetare din cadrul stațiunii, sub coordonarea secretarului științific prof. dr. ing. Constantin Pascal, a reușit și a omologat linia sură din cadrul rasei Karakul de Botoșani. La această linie au lucrat mai mulți cercetători de la stațiune. Vorbesc de dr. ing Brădățeanu Gheorghe, dr. ing. Elena Ursu, dr. ing Fecioru Elena. Au fost oameni pasionați care muncit pentru rasa karakul iar noi am preluat ceea ce au realizat ei, am continuat cercetarea și am finalizat proiectul”, a spus Ionică Nechifor care a adăugat:
“Recunoscute de Ministerul Agriculturii, prin Agenția Națională pentru Zootehnie, avem patru varietăți de culoare. Negru, brumăriu, maro și acum sur”.
Din acest an, cercetătorii stațiunii vor lucra un nou proiect care va avea obiectiv final omologarea varietăților karakul alb și karakul roz.
“Ne-am propus să mărim populația de oi karakul alb și karakul roz. Odată ce vom consolida anumite caractere și însușiri a acestor populații, vom omologa și cele două varietăți. Asociația Crescătorilor de Ovine și Caprine Moldoovis Botoșani care conduce registrul genealogic la această rasă, colaborează cu cercetătorii stațiunii și contribuie la dezvoltarea rasei karakul. În momentul de față, ne este mult mai ușor deoarece preluăm niște date existente la nivelul regiunii”, a mai spus Ionică Nechifor.