28.3 C
Botoșani
sâmbătă, 20 iulie 2024

Stadion de Liga Campionilor pregătit de primăria Botoşani GALERIE FOTO

proiect stadion1

Reprezentanţii primăriei municipiului Botoşani, împreună cu oficialii FC Botoşani şi profesorii Institutului de Arhitectură Bucureşti au pregătit un proiect pentru o nouă arenă care va îndeplini toate condiţiile impuse de UEFA, inclusiv pentru meciuri de Liga Campionilor.

Pentru că actualul Stadion Municipal din Botoşani nu prea mai poate fi modernizat astfel încât să îndeplinească noile condiţii stabilite de UEFA şi FRF, reprezentanţii primăriei şi clubului FC Botoşani au decis să caute soluţii pentru realizarea unei noi arene. Finanţatorul Valeriu Iftime a luat legătura cu profesorul Emil Barbu Ionescu de la Institutul de Arhitectură Bucureşti (n.r. a proiectat mai multe stadioane din România şi inclusiv baza de la Mogoşoaia) care a venit la Botoşani, a văzut actualul stadion şi locul unde este amplasat după care a realizat un proiect. În cursul zilei de astăzi, profesorul Emil Barbu Ionescu a venit la primăria Botoşani şi a prezentat acest proiect.

Este vorba de recostrucţia aproape în totalitate a arenei. Se vor contrui două tribune şi două peluze acoperite, capacitatea urmând a fi de aproximativ 11.000 de locuri. Se vor amenaja mai multe spaţii comerciale, o zonă pietonală şi parcări. Practic, din actuală arenă va rămâne doar instalaţia de nocturnă şi gazonul.

“Aşa cum am promis şi ne-am ţinut de cuvânt când am modernizat stadionul în prima etapă, aşa cum ne-am ţinut de cuvânt în etapă când am realizat nocturna şi încălzirea gazonului, aşa cred că e fezabilă şi această modernizare a stadionului. Am promis-o botoşănenilor, am promis-o echipei şi cred că Botoşaniul merită să aibă un asemenea stadion. Un asemenea obiectiv nu se face de pe o zi pe alta. Acest stadion va deveni un punct de atracţie în oraş şi va representa un model de arhitectură modern. Aşteptăm să vedem dacă există resurse financiare în acest an la Compania Naţională de Investiţii. Va fi greu după ce am obţinut finanţare pentru un spital municipal şi cinci săli de sport. Vom face toatre demersurile şi mă voi duce de câte ori va fi nevoie pentru a obţine această finanţare. Avem două variante pe care putem merge. Una în care CNI ne va finanţa în acest an proiectul iar a doua este prinderea în strategia de dezvoltare a municipiului în perspective finanţării prin fonduri europene. Abia din primăvara anului viitor se pot depune proiecte urmând ca în doi-trei ani să fie finanţate”, a spus primarul Ovidiu Portariuc.

Interesant este că acest stadion, de tip englezesc, poate fi realizat în patru etape, fără a se distruge gazonul. Proiectantul a luat în calcul eliminarea pistei de atletism şi realizarea tribunelor mai aproape de suprafaţa de joc. Accesul spectatorilor se va face pe sub cele două peluze şi prin piaţetele create la tribune. Parcările care se vor crea vor fi parcări publice, cu excepţia zilelor în care sunt evenimente la stadion. La peluza NORD se va realiza o clădire cu o suprafaţă de peste 5500 de metri pătraţi, cu parter plus trei etaje, destinată comerţului, serviciilor sau birourilor.

„Am văzut la faţa locului. Am avut noroc că a fost meciul, am văzut cum se vine, cum se pleacă. Mi-am dat seama că zona de peluză, din partea de sud, este moartă. Acolo ea trebuie să primească ceva şi să devină o componentă a unei activităţi orăşeneşti. Aici fac sport iar la strada principală fac comerţ. Putem face un bazin de înot pentru copii. Nu stau să aştept o săptămână sau două ca să aibă loc un meci. În fiecare zi mă duc în acel loc. Nu facem stadionul pentru echipă. Stadionul îl facem pentru oraş, să vină oamenii şi din când în când, cei care sunt susţinători, să vină şi la fotbalul”, a spus profesorul Emil Barbu Ionescu.

Realizarea acestui proiect ar costa aproximativ 18 milioane de euro, cu tot cu dotări.

Valeriu Iftime şi Cornel Şfaiţer sunt încântaţi de proiectul privind noua arenă: “Este primul pas spre normalitate”

proiect stadion9 proiect stadion8 proiect stadion7 proiect stadion6 proiect stadion5 proiect stadion4 proiect stadion3 proiect stadion2 proiect stadion1 proiect stadion primarie, ionescu, iftime, portariuc primaria bt emil barbu ionescu portariuc, iftime

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES
ULTIMA ORA