20.6 C
Botoșani
duminică, 14 iulie 2024

SRI: România, rută pentru luptătorii Statului Islamic

statul islamic

Există premisele creşterii ameninţării teroriste în România, avertizează Serviciul Român de Informaţii. Principala explicaţie este accelerarea tranzitului cetăţenilor europeni din vestul continetului către Siria sau Irak şi în sens invers. Potrivit SRI, din 2013, peste 4.000 de luptători sunt implicaţi în zona de conflict, din partea diferitelor grupări extremiste.

„Acest fenomen al transferului de luptători este monitorizat cu prioritate la nivel european de instituţiile cu responsabilităţi în materie, inclusiv de cele din România”, precizează instituția.

„Potrivit ultimelor evaluări, în zona de conflict sunt implicaţi, de partea diferitor grupări extremiste, peste 4000 de luptători, cetăţeni sau rezidenţi ai unor state europene – situaţie ce reprezintă o preocupare majoră pentru autorităţile naţionale ale tuturor statelor occidentale, precum şi pentru forurile comunitare, din perspectiva riscurilor de securitate induse. S-a constatat că expunerea la violenţă, experienţa de luptă dobândită, îndoctrinarea fundamentalistă şi, mai ales, menţinerea conexiunilor cu diverse entităţi teroriste creează premisele favorabile ca aceste persoane să devină, după revenirea în ţările de origine, factori de risc proeminent. De asemenea, s-a stabilit că un număr semnificativ dintre aceste persoane se implică ulterior în activităţi de acelaşi tip, cum ar fi: acţiuni teroriste, procese de radicalizare, recrutarea de noi adepţi-combatanţi, sprijin financiar-logistic şi organizarea unor transporturi cu ajutoare şi echipamente, deplasându-se din nou în zona de conflict”, arată un comunicat al SRI.

Citeşte mai mult pe Digi24

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES
ULTIMA ORA