10.2 C
Botoșani
luni, 20 martie 2023

Spitalul Judeţean Botoşani intră în moarte clinică din cauza contractului cu Casa de Asigurări de Sănătate

spitalul judetean Botosani

Botosanenii sunt tot mai bolnavi si au nevoie de ingrijire medicala si tratament de specialitate. Cum multi evita sa vina la spital din timp si sa previna anumite boli, ajung in urgenta cand boala se acutizeaza si atunci singura varianta ramane internarea. Aici vorbim inclusiv de oamenii care din cauza lipsurilor financiare si a nestiintei nu ajung la medic.

In fiecare luna la Spitalul Judetean de Urgenta sunt internati cate 200 de pacienti in plus fata de numarul prevazut in contractul cu Casa de Sanatate. Practic, numarul de internari de internări suplimentare nu sunt decontate si cad pe cheltuiala spitalului. Si vorbim de sume care ajung la 300.000 de lei, daca ar fi sa calculam tariful pe caz ponderat adica 1.500 de lei decontat de casa de sanatate . Problema este ca atata timp cat oamenii sunt bolnavi si au nevoie de ingrijire si tratament, medicii nu au cum sa-i refuze.

„S-a constatat ca sunt cazuri internate prin urgenta, sunt cazurile programabile cam 30% din internari, restul sunt cazuri de urgenta care sunt justificate de patologia pacientilor si atunci nu sunt imputabile, noi ni le asumam si le trecem pe cheltuiala spitalului. In fiecare luna avem in jur de 200 de cazuri care depasesc valoarea de contract”, a declarat Angela Turcanu, director medical Spitalul Judetean de Urgenta Botosani.

In anul 2105, in Spitalul Judetean de Urgenta au fost externati 51.348 de pacienti din care 70% au fost internati prin Unitatea de Primiri Urgente. Asta inseamna ca lunar in spital au fost internati peste 4.200 de bolnavi. Cei mai multi au fost externati in 2015 de pe sectiile:medicina internat 1 unde au fost 4.155 de pacienti  externati, medicina interna 2 cu 3.242 de externari, chirurgie generala cu 2.964 de externari, cardiologie cu 2.691, oncologie cu 2.297 de externari, dar si ortopedia cu 1.874 de pacienti externati.

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES
ULTIMA ORA