0.6 C
Botoșani
joi, 30 noiembrie 2023

Spectacol cu sute de oameni, măşti, căiuţi, urşi şi urători la VORONA GALERIE FOTO – VIDEO

vorona 2014 decembrie

Vorona este locul unde obiceiurile de iarnă, nu numai că nu se pierd, ci se dezvoltă iar de la an la an sunt tot mai mulţi participanţi la paradă şi tot mai mulţi spectatori. Un mare merit pentru păstrarea acestor obiceiuri îl au omul de afaceri Cornel Şfaiţer, primarul Aurel Ştefan şi un grup de localnici în frunte ci celebrul Gheorghe Ţugui.

Pregătirile încep cu mult timp înainte. Îşi confecţionează costumele şi măştile, pregătesc rolurile şi învaţă urturile. În ultima zi a anului, se trezesc la prima oră a dimineţii, se costumează şi se întâlnesc la unul dintre ei acasă. Se încălzesc cu o ţuică şi apoi vin în centrul localităţii unde se întâlnesc cu cetele de colindători, căiuţi şi toţi ceilalţi care participă la paradă. Ca spectacolul să fie mai atractiv, au adus şi o sanie trasă de cai precum şi un plug. Omul de afaceri Cornel Şfaiţer, unul din principalii sponsori ai evenimentului, le-a pus la dispoziţie un camion în care au urcat zeci de mascaţi. Din spatele camionului, venea un buldoexcavator care avea în cupă trei urători iar în recorcă încă vreo cinci-şase.

Cu toţii s-au întâlnit în centrul comunei iar pentru a respecta tradiţia ultimilor ani, au plecat către fabrica omului de afaceri. Au urat, au cântat, au făcut o horă după care au revenit în centrul comunei pentru paradă. Aici, câteva sute de oameni din toate colţurile ţării, cu telefoane, aparatele foto şi tabletele, îi aşteptau pe Moş Ţugui&Co. Printre spectatori… o femeie în vârstă care ţinea în mână o mască foarte frumoasă. Era soţia lui Gheorghe Ţugui şi avea o mască foarte valoroasă, cu care voroneanul a participat la expoziţii în ţară şi străinătate. După parada din centrul comunei, a urmat un spectacol susţinut pe scena amenajată de primărie.

 

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES
ULTIMA ORA