15.4 C
Botoșani
miercuri, 28 septembrie 2022

Șoptică: Aproximativ 44% din carnea de porc era produsă în România

Aproape 130.000 de porci au fost uciși până acum în județele din România unde există pestă porcină iar numărul crește semnificativ de la o zi la alta. În câteva luni, aproape toată cantitatea de carne de porc de pe piață va fi din import.

Senatorul Costel Șoptică susține că încă de acum trei ani se știa că vor fi probleme în Delta Dunării dar nu s-au luat niciun fel de măsuri.

„Eram secretarul comisiei de agricultură câns se punea problema că din Delta Dunării va pleca pesta porcină. Argumentul celor de la vânătoare era că dacă nu o să ținem sub control, se va întâmpla lucrul ăsta. Iată că în trei ani s-a întâmplat”, a spus Șoptică.

Parlamentarul botoșănean susține că DSVSA-urile din România nu au o evidență clară a numărului de porci deoarece fermierii mici nu înregistrează animelele pentru care nu pot lua subvenție.

„Avem două abatoare în Botoșani care sunt exclusiv pe tăiat porc, două abatoare în Darabani. Sunt ferme de creștere a porcilor în județul Botoșani în care se cresc 40.000-50.000 de porci. În gospodăriile particulare, DSVSA-ul spune că ar fi 15.000 de porci. Eu cred că numărul este mult mai mare. Am văzut gospodării unde porcii nu sunt declarați sau au declarat un porc și au trei sau patru. Obligația medicului veterinar este să treacă de două ori pe an dar sunt comune în care oamenii mi-au spus că medicul veterinar nu a mai venit de doi ani”, a mai precizat parlamentarul botoșănean.

Până la apariția pestei porcine, aproximativ 55% din cantitatea de carne de porc de pe piața românească era din import. Specialiștii estimează cpă spre finalul anului, aproape toată cantitatea va fi din import.

„Aproximativ 44% din carnea de porc era produsă în România. Nu se exporta aproape deloc porc. Se importa între 55% și 60%, în funcție de perioadele din an. Cei mai mari importatori sunt abatoarele. Chiar și abatoarele din județul Botoșani importau porci în viu. Următorii importatori sunt marii retaileri”, a mai declarat Costel Șoptică.

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here


ULTIMA ORA