-1.2 C
Botoșani
duminică, 3 decembrie 2023

Sondaj PSD: Decalaj mare între Victor Ponta și Klaus Iohannis

ponta16mai

Comunicat Turul I: Ponta-42%, Iohannis-28%

Dacă duminica viitoare ar avea loc turul I al alegerilor prezidențiale, 42% dintre români l-ar alege pe Victor Ponta, față de 28% care ar pune ștampila pe numele lui Klaus Iohannis. Cifrele sunt date de ultimul barometru de opinie realizat de Avangarde.

Aceeași cercetare îl cotează pe Călin Popescu Tăriceanu la 8% iar pe Elena Udrea la 5%.

Din analiza cifrelor prezentate, se observă că Victor Ponta își menține poziția de lider în clasamentul prezidențiabililor.

Întrebat care este principalul motiv pentru care Victor Ponta își menține un avans considerabil față de Klaus Iohannis, președintele PSD Botoșani, Andrei Dolineaschi, a explicat că ”dintre toți candidații, Victor Ponta este singurul care prezintă garanția că nu ne vom mai întoarce niciodată la politica de austeritate cu tăieri de pensii, salarii și locuri de muncă. În schimb, domnul Iohannis este susținut chiar de cei care au aplicat aceste măsuri, noii săi colegi de la PDL. Iar acest lucru nu poate fi uitat de electorat”.

Totodată, barometrul Avangarde arată că Victor Ponta are același scor pe care l-ar obține Alianța PSD-UNPR-PC, în timp ce Iohannis se situează sub cota ACL.

”Klaus Iohannis rămâne deocamdată o necunoscută în ecuația prezidențialelor. Rămâne un candidat care vorbește puțin despre sine, care nu se prezintă electoratului. Tot ce știm despre dânsul este că reprezintă comunitatea germanilor din România. Și mă îndoiesc că românii ar accepta un președinte care de fapt reprezintă o minoritate etnică din România ”, a declarat Andrei Dolineaschi.

Turul II: Ponta-57%, Iohannis-43%

Sondajul Avangarde mai relevă faptul că dacă în turul II confruntarea ar avea loc între Victor Ponta și Klaus Iohannis, candidatul PSD ar obține 57% din voturi, pe când cel al ACL ar obține 43%.

”Există un segment de electorat care nu votează nici cu PSD nici cu ACL dar care a votat la referendumului din 2012 pentru demiterea lui Traian Băsescu. Este clar că acest segment nu poate vota cu Klaus Iohannis în turul II din moment ce aceste este susținut de partidul care a boicotat referendumul. De aici vine diferența mare din turul II”, a încheiat Dolineaschi.

Moldova votează Ponta

În ceea ce privește distribuția voturilor pe regiuni, 60% dintre alegătorii din Moldova și 66% dintre votanții din Muntenia l-ar alege pe Victor Ponta, în timp ce Iohannis este favorit în Transilvania cu 55%.

Cercetarea mai arată faptul că pentru primul tur de scrutin al alegerilor, 50% din cei înscrişi pe liste intenționează să se prezinte la urne, în timp ce pentru un al doilea tur de scrutin, procentul celor care spun că vor vota este de 56%.

Sondajul Avangarde a fost realizat în intervalul 28 septembrie-3 octombrie, pe un eșantion de 980 de persoane și are o marjă de eroare +/-3,18%.

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES
ULTIMA ORA