21.6 C
Botoșani
miercuri, 11 septembrie 2024

SOCAR anunţă împlinirea a 20 de ani de la semnarea „Contractului Secolului”

socar benzinarie512

Astăzi, SOCAR sărbătoreşte 20 de ani de când Azerbaijan, prin SOCAR, a semnat cu cele mai mari companii petroliere din Statele Unite ale Americii, Rusia, Anglia, Turcia şi Norvegia un contract de exploatare în comun a zăcămintelor de ţiţei „Azeri”, „Cirag” şi a unei părţi din zăcământul „Ghyuneşli”, amplasate în sectorul azer al Mării Caspice.

Este momentul istoric prin care s-a demarat livrarea de petrol şi gaze spre Europa şi alte regiuni. Ulterior s-au semnat alte 21 de înţelegeri la Baku, Washington, Moscova, Londra şi Paris cu 30 de companii petroliere din 14 ţări.

Anul 1994 reprezintă punctul de pornire al noii strategii petroliere iniţiate de Heydar Aliyev, strategie pe care statul Azerbaijan o promovează şi azi. Liderul azer a înţeles că ştergerea „graniţelor” privind circulaţia petrolului va deschide drumul către o dezvoltare rapidă a economiei şi, în consecinţă, a societăţii din Azerbaijan.

„Prin intermediul SOCAR, Azerbaijanul este parte din strategia internaţională de securitate energetică la nivel european şi mondial. Făcând o analogie cu “drumul mătăsii”, prin semnarea “Contractului Secolului” de către preşedintele Heydar Aliyev, am deschis un „drum al petrolului şi gazelor” între Europa şi Asia care a condus la schimbări majore pentru toate ţările implicate,” a declarat Hamza Karimov, CEO SOCAR România.

SOCAR a dezvoltat numeroase proiecte cu imapct regional şi internaţional punând un accent deosebit pe interconectările regionale. Cele mai importante dintre ele sunt: conducta de gaze Trans-Anatolian (TANAP), gazoductul Trans-Adriatic (TAP), proiectul AGRI, conductele Baku-Tbilisi-Ceyhan şi Baku-Tbilisi-Erzurum sau terminalul Sangachal, unul dintre cele mai mari din lume.

Azerbaijanul sau „Ţara de Foc” este azi unul dintre cele mai bogate state în rezerve de petrol din lume având o cantitate de peste 3 miliarde de tone. Până în 2020 Azerbaijan are ca obiectiv să extragă cel puţin 40 de milioane de tone de petrol pe an.

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES





































ULTIMA ORA