26.6 C
Botoșani
sâmbătă, 13 iulie 2024

Situatie îngrijorătoare la Botoşani. 300 de persoane muşcate de câini în acest an

cainipietonal920

Statisticile facute de reprezentantii Spitalului Judetean de Urgenta Mavromati arata ca in medie, in  fiecare zi, cate doi botosaneni sunt muscati de maidanezi. Este o situatie care nu se schimba de ani buni.

De vina sunt in primul rand autoritatile, dar si cei care iubesc patrupedele, dar numai iubesc pe jumatate. Aceştia, ii ademenesc cu mancare prin fata blocurilor iar câinii reprezintă un pericol.
De la inceputul anului si pana in prezent, 300 de  persoane au ajuns pe mainile medicilor, dupa  ce au fost atacate de cainii fara stapan. Tratamentul pentru fiecare pacient a costat  330 de lei. In total, spitalul a cheltuit pana  acum 99.000 de lei cu vaccinul antirabic.

„Dintre acestia peste 160 sunt din mediul urban, iar restul pana la 300 sunt din mediul rural. Asa cum stiti costul cu vaccinarea si tratamentul profilactic pentru un pacient muscat de caine costa in jur de 330 de lei”, a declarat Ioan Asaftei, director de ingrijiri Spitalul Judetean de Urgenta.
In cazul muscaturilor de caine, medicul este cel care trebuie sa constate rana si riscul de contaminare cu virusul rabic. Rabia, cunoscuta si sub numele de turbare , este o boala grava, care afecteaza sistemul nervos central. Aceasta maladie poate fi mortala.
Autoritatile sustin ca numarul maidanezilor in  municipiu este de ordinul sutelor. Problema este ca multi dintre maidanezi sunt adusi din  mediul rural si lasati la marginea orasului.

„Solutii ar fi in continuare capturarea lor si sa fie tinuti in adapostul public, dar si incurajarea adoptiilor de catre Ador care pana acuma ne-a ajutat in mod considerabil”, a spus Eugen Turcanu, viceprimar municipiul  Botosani.

Anul trecut, in jur de 500 de botosaneni au ajuns la spital, dupa  ce au fost atacati de cainii fara stapan. Pentru  tratarea lor s-au cheltuit peste 160.000 de lei.

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES
ULTIMA ORA