Apariţia cazului de antrax în satul Flondora din comuna Manoleasa a determinat autorităţile să impună o serie de măsuri dure care au repercursiuni asupra fermierilor. Una dintre măsurile careîi afectează pe fermieri este interzicerea în localitatea Flondora, unde s-a descoperit o bovină care avea bacilul antrax.
Practic, crescătorii de bovine din această localitate s-au trezit dintr-o dată că nu îşi mai pot duce animalele la păşune şi nici nu au soluţii pentru a le asigura hrana. Furaje nu au iar animalele nu pot fi transportate în altă localitate.
Cristinel Aroşculesei, primarul comunei Manoleasa, spune că are zilnic discuţii atât cu fermierii din zonă cât şi cu autorităţile judeţene şi reprezentanţii Direcţiei Sanitare Veterinare. El a solicitat Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă să se găsească o soluţie pentru a se asigura hrana celor 350 de animale pentru perioada cât este interzis păşunatul.
“În satul Flondora, problemele s-au agravat. Carantina s-a prelungit încă 14 zile, oamenii nu pot scoate animalele la păşune. Vestea bună este că începând de astăzi, fermierii pot valorifica laptele. În schimb, nu avem apă, nu avem furaje, fermierii nu erau pregătiţi pentru aşa ceva. Vorbim de 350 de capete de bovină. Fermierii riscă să-şi piardă animalele deoarece nu au hrană. Am avut deja nişte discuţii cu domnul prefect şi încercăm să găsim soluţii pentru a ajuta fermierii cu nişte furaje. Fermierii din Flondora trăiesc nişte clipe foarte grele, mulţi dintre ei şi-au făcut credite pentru a-şi cumpăra animale. La nivel local, noi nu avem posibilitatea de a interveni. Totul depinde de decizia DSV-ului şi sperăm să se găsească o soluţie ca animalele să nu moară de foame”, ne-a spus Cristinel Aroşculesei, primarul comunei Manoleasa.