1.1 C
Botoșani
miercuri, 5 februarie 2025

Singura mină de uraniu, pe cale să fie închisă

mina, foto newsme
Mina Crucea. Foto: Newsme

Mina de la Crucea, judeţul Suceava, ultima exploatare de uraniu încă activă din România, este pe punctul să se închidă. În prezent, autorităţile dezbat metodele prin care cei aproape 600 de angajaţi vor fi scoşi, treptat, la pensie, urmând ca mina să intre, în timp, în faza de închidere şi ecologizare. Procesul ar putea dura ani de zile.

Efectele sociale ar putea fi însă uriaşe: economia locală este dependentă de locurile de muncă de aici. Mai mult, minele de uraniu lasă în urmă serioase efecte ecologice. După închiderea fostelor exploatări de uraniu din Banat sau Bihor au rămas în urmă probleme de mediu complexe, care, din lipsa banilor, încă mai aşteaptă rezolvare. Cum se munceşte şi cum se trăieşte în jurul minei de la Crucea, dar şi ce s-a întâmplat la fostele exploatări de la Ciudanoviţa şi Lişava, aflaţi dintr-un reportaj special.

Mina de uraniu de la Crucea, judeţul Suceava. Un teritoriu radioactiv, aflat sub protecţie strictă. Un loc al „informaţiilor clasificate”, obiectiv strategic naţional: este singura mină de uraniu încă activă din România. De aici pleacă materia primă care alimentează Centrala Nucleară de la Cernavodă. Mina Crucea este unică… Dar şi în pericol să dispară.

Constantin Amarie, inginer şef mina Crucea: „Este esenţială, (…) e cred singura unitate care asigură 600 de locuri de muncă. (…) Fără ea, practic, vă daţi seama cam ce e în spatele celor 600 de oameni”.

Florea Toma, şef sector mina Crucea: „Suntem rămaşi ultimii mohicani. Ultima mină de minereu”.

Încă din anul 1983, de la Crucea se extrage zăcământ de uraniu. Cândva, aici lucrau mii de mineri. În prezent, peste 600 de angajaţi se expun zi de zi la radiaţii şi la alte pericole din subteran, totul ca România să producă energie nucleară prin forţe proprii. La sfârşitul anului trecut, însă, Nuclearelectrica a reziliat contractul cu Compania Naţională a Uraniului, deţinătoarea exploatării de la Crucea. Închiderea singurei mine de uraniu din România este din ce în ce mai aproape de realitate.

Reporter: „Există vreo îngrijorare legată de viitorul minei Crucea?”

Marcel Scurtu, director mina Crucea: „Da, fiindcă rezervele, ca orice lucru, în timp s-au exploatat şi au scăzut, deci nu mai e la nivelul de la început. Este singura exploatare activă din România. A fost Banatul, Bihorul, Crucea…”.

Odată cu mina de la Crucea, dispare şi mineritul de uraniu din România. În urmă ar putea rămâne o bombă socială, dar şi una ecologică. Închiderea altor mine de uraniu din ţară a lăsat fără locuri de muncă zeci de mii de români. Mai mult, la fostele mine din Banat sau Bihor, zeci de halde de steril de uraniu zac şi astăzi neecologizate, din lipsă de finanţare.

Citeşte mai mult pe DIGI24

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES













ULTIMA ORA