Simptomele neştiute ale unui atac de cord. Ce trebuie să faci

0
377

infarct foto realitatea

Un atac de cord poate surveni destul de brusc, iar simptomele sunt, uneori, confundate cu alte afecţiuni. Iată cum arată un atac de cord şi află ce trebuie să faci în caz de infarct miocardic.

Multă lume crede că un atac de cord se întâmplă mereu ca în filme, cineva se apucă de piept şi se prăbuşeşte într-un ţipăt. Din păcate, un infarct miocardic poate începe cu câteva simptome mai puţin cunoscute sau asociate şi poate dura până la câteva zile.
Uneori, simptomele apar şi dispar timp de mai multe ore sau zile. Un atac de cord este foarte periculos şi poate duce la moartea persoanei care îl suferă. Dacă sunteţi convins că cineva are un atac de cord, sunaţi la 112.
Un atac de cord are loc atunci când un cheag de sânge se blochează în vasele din inimă şi îi opreşte funcţionarea corectă. Din clipa în care o bucată din inimă nu mai funcţionează, acea parte din muşchi începe să moară şi să se necrozeze, chiar şi dacă este vorba de vase mici de sânge, bucăţi minuscule de arteră, sau chiar miocard.
Atât femeile, cât şi bărbaţii care au experimentat un atac de cord spun că cel mai comun simptom este o durere sau senzaţie de disconfort în mijlocul pieptului. Această durere poate fi oricum de la slabă la foarte puternică şi poate dura câteva minute, sau poate apărea şi dispărea.
Semne că ai un atac de cord

  • Cap: Senzaţie de ameţeală, auz estompat, pierderea echilibrului
  • Plămâni: Respiraţie superficială şi greoaie
  • Gât, umeri, braţe, spate, maxilar: Durere şi disconfort, amorţeli
  • Zona pieptului: Durere, presiune, senzaţie de plin, senzaţie de strângere ca o gheară, pot apărea şi dispărea
  • Stomac: Senzaţie de greaţă, vomă
  • Piele: Piele rece, transpiraţie rece şi lipicioasă, brusc

Alte simptome (mai mult la femei): Femeile pot simţi o pierdere a apetitului şi oboseală nejustificată cu câteva săptămâni înainte de un infarct miocardic. De asemenea, ele pot simţi palpitaţii, arsuri care par stomacale, tuse neobişnuită şi nejustificată de o afecţiuen a gâtului.
Femeile au, adesea, alte simptome în afară de cele clasice în cazul unui atac de cord . Acestea includ pierderea suflului, greaţă, vomă, dureri de spate, dureri în zona gâtului şi a mandibulei.
În unele cazuri, aceste simptome apar foarte rapid şi toate odată, alteori, ele pot apărea timp de mai mutle zile, cu intermitenţe, scrie unica.ro.
Sursa: REALITATEA.NET