SFÂNTUL IOAN. Tradiții de SFÂNTUL IOAN. Ce NU este bine să faceți în această zi

0
334

sfantul_ioan_botezatorul

Pe 7 ianuarie, creștinii ortodocși și greco-catolici îl prăznuiesc pe Sfântul Ioan Botezătorul, cel care L-a botezat în Iordan pe Domnul Iisus Hristos.

Sărbătoarea este cunoscută drespt Soborul Sfântului Ioan Botezatorul sau „Sant-Ion” sau „Înaintemergătorul Domnului”. Sfântul Ioan este considerat ocrotitorul copiilor, iar această sărbătoare se respectă pentru a se naște prunci sănătoși.

Iată ce spune tradiția să faci ca să-ți meargă bine!

Traditia spune ca, pe 7 ianuarie, nu se consuma vin rosu, acesta amintind de martirajul SFANTULUI IOAN. In popor se spune ca SFANTUL IOAN este protectorul pruncilor. Se spune că cine nu este vesel in aceasta zi, va fi trist tot restul anului.

In traditia populara, aceasta zi trista a Taierii Capului Sfantului Ioan Botezatorul era cunoscuta ca “Sfantul Ioan cap taiat”, “Santion de toamna”, “Crucea mica” sau “Brumariul”.

De asemenea, o datina foarte raspandita pe vremuri presupunea inceperea in aceasta zi a unui post special, aproape negru, ce dura aproximativ doua saptamani, pana la Ziua Crucii (14 septembrie).
In lumea traditionala a satului nu se taia nimic cu cutitul, toate alimentele de la masa se rupeau cu mana. O alta interdictie era cea a folosirii maturii, care ar deranja linistea mortilor.

Un obicei vechi spune ca, de SFANTUL IOAN, trebuie sa ne stropim cu aghiasma pe fata, pentru a fi feriti de boli tot anul. O alta vorba din batrani spune ca dupa aceasta sarbatoarea se boteaza gerul, adica frigul se mai inmoaie si incepe sa se faca mai cald.

Cine a fost Sfântul Ioan Botezătorul?

Sfantul Ioan Botezatorul s-a nascut in cetatea Orini, in familia preotului Zaharia. Elisabeta, mama sa, era descendenta a semintiei lui Aaron. Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul a fost vestita de catre ingerul Gavriil lui Zaharia, in timp ce acesta slujea la templu. Pentru ca nu va da crezare celor vestite de ingerul Gavriil, Zaharia va ramane mut pana la punerea numelui fiului sau.

Citeste mai mult pe REALITATEA.NET