20.6 C
Botoșani
marți, 16 iulie 2024

Sezonul fracturilor. In doua saptamani peste 150 de botosaneni au ajuns la spital cu fracturi, luxatii sau entorse

spital ortopedie (5)

De fiecare data cand ninge, paturile de spital si din Unitatea de Primiri Urgente sunt pline de pacienti. Sunt oameni care pentru o clipa de neatentie sufera saptamani intregi. Se aleg cu fracturi, luxatii sau entorse dupa ce aluneca pe gheata. Medicii din Botosani dau avut de tratat din  20 decembrie 2015 si pana in prezent 28 de entorse, 22 de luxatii si 109 fracturi.

„Din data de 20 decembrie 2015, pana astazi 5 ianuarie avem un numar de 28 de entorse, 22 de luxatii si 109 fracturi. Consider ca este un numar destul de mare. O parte din aceste cazuri au fost tratate in serviciul nostru, cu control periodic in ambulatoriu la cabinetul ortopedie, iar o parte au necesitat internare”, a declarat Petre Radauceanu, medic sef UPU.

In vreme de iarna trebuie sa fim precauti cand iesim din casa deoarece orice miscare gresita ne poate trimite la spital. Entorsele, fracturile si luxatiile sunt cele mai frecvente afectiuni care apar in sezonul rece, din cauza alunecarilor pe zapada. Medicii specialisti sustin ca este esential sa nu lasam aceste mici accidentari netratate si sa ne prezentam imediat la spital.

Gheata de pe trotuare poate fi extrem de periculoasa, in special pentru batrani, care in urma unei caderi, se pot alege mult mai usor cu fracturi din cauza fragilitatii oaselor. In această perioada trebuie sa ţineti cont de incaltamintea pe care o purtati.

Specialistii recomanda ca iarna sa purtati cizme sau ghete mai inalte, care sa tina stransa articulatia gleznei, dar care sa aiba si o talpa striata, pentru a preveni alunecarile.

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES
ULTIMA ORA