9.7 C
Botoșani
duminică, 26 martie 2023

Senatul a votat legea prin care este îngreunat arestul preventiv

parlament

Senatorii au votat amendamentul prin care procedura arestului preventiv este îngreunată, anunță Realitatea Tv. Arestul preventiv se va face doar în baza unor indicii temeinice, nu doar în baza unor suspiciuni rezonabile, conform modificării. For decizional în acest caz este Camera Deputaților. Modificarea le aparține senatorilor din majoritatea parlamentară: Cristiana Anghel(PC), Ioan Chelaru(PSD) și Ovidiu Donțu(PSD).

Senatorii pun bețe în roate arestului preventiv. Astfel, s-a revenit, prin vot secret, la forma veche a Codului Penal, după ce s-a votat amendamentul la Codul de procedură penală prin care arestarea este mai greu de realizat. Arestarea preventivă se va face, după adoptarea amendamentului, pe baza unor ”indicii temeinice”, fiind eliminată sintagma ”suspiciune rezonabilă”. Camera Deputaților este for decizional în acest caz.
Reamitim că încă de săptămâna trecută era de notorietare că legea va fi adoptată tacit de Senat. Termenul de 45 de zile pentru dezbatere a expirat joi.
Care este forma amendamentului
Astfel, s-a eliminat din procedura arestării preventive ”suspiciunea rezonabilă” și s-a înlocui cu ”indicii temeinice”
„Masurile preventive pot fi dispuse daca din probe rezulta indicii temeinice ca o persoana a savarsit o fapta prevazuta de legea penala”, se arata intr-un amendament la Codul de Procedura Penala care a fost aprobat, marti, cu 4 voturi ‘pentru’ si 3 voturi ‘contra’ in Comisia Juridica a Senatului. Senatorul PNL Steliana Miron nu s-a aflat in sala de sedinta in momentul votului. CSM s-a declarat impotriva amendamentului.
Citeste mai mult pe REALITATEA.NET

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERESULTIMA ORA