10.5 C
Botoșani
sâmbătă, 24 februarie 2024

Senatul a adoptat un proiect de lege prin care persoanele cu credite nu vor mai fi executate silit

bani ajutoare foto radioiasi

Senatorii au adoptat, marţi, un proiect de lege prin care contractele de credit, inclusiv contractele de garanţie reală sau personală, încheiate de o instituţie de credit nu constituie titluri executorii.

Proiectul de lege are un singur articol, care prevede abrogarea articolului 120 din OUG 99/2006, prin care contractele de credit erau considerate titluri executorii, potrivit Mediafax.

„Avem exemplu de la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, care a stabilit că debitorii care sunt executaţi silit de către bănci ar trebui să aibă dreptul să atace cu apel decizia de încuviinţare a instanţei dacă în contractul de credit există posibile clauze abuzive”, a spus, în timpul dezbaterilor din plen, senatorul Cristiana Anghel.

„Mii de oameni au fost evacuaţi din locuinţele lor în urma unor executări silite demarate de bănci sau de colectori de creanţe (aceştia din urmă fiinţând şi funcţionând ilegal), fără să li se fi dat şansa unei opoziţii sau a unui apel la hotărârea judecătorului de încuviinţare a executării silite şi fără să li se fi dat şansa de a se pune sub protecţia tribunalului, aşa cum se întâmplă în majoritatea Uniunii Europene”, se arată în expunerea de motive.

Senatorii au adoptat proiectul cu 61 de voturi „pentru”, două voturi „împotrivă” şi şapte abţineri.

Citeste mai mult pe REALITATEA.NET

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES
ULTIMA ORA