23 C
Botoșani
luni, 24 iunie 2024

Senatorul Doina Federovici sare în apărarea botoşănenilor cu centrale termice

News Senatorul Doina Federovici a făcut o interpelare adresată preşedintelui ANRSC privind modificarea dispoziţiilor legale privind facturarea energiei termice aferente spatiilor comune si individuale. Parlamentarul PSD a prezentat situaţia de la Botoşani unde Modern Calor a încasat anul trecut numai puţin de 458743 lei.

Stimate domnule presedinte,

Aduc in atentia dumneavoastra situatia facturarii energiei termice pentru instalatiile de termoficare aflate in proprietate comuna (subsol) si in proprietate individuala (tevi ce tranziteaza apartamente) consumatorilor deconectati de la sistemul centralizat de incalzire din Botosani.

In anul 2013 numarul apartamentelor deconectate de la sistemul centralizat de furnizare a energiei termice si pentru care s-au emis facturi a fost de 6307, valoarea acestor facturi fiind de 458743 lei.

Conform prevederilor legale actuale – art. 52 al. 1 din HG 1588/2007, art. 38 al. 2 din Legea 325/2006, art. 48 al. 1 din Legea 230/2007, art. 9 din ordinul 343/2010 al ANRSC, art. 654 Cod Civil – pentru consumatorii care sunt deconectati de la sistemul centralizat de furnizare al energiei termice se factureaza contravaloarea energiei termice folosite pentru incalzirea spatiilor comune.

Acest aspect sta la baza  nenumaratelor petitii/plangeri formulate de locuitorii municipiului Botosani detinatori de centrale proprii de apartement referitoare la facturarea de catre furnizorul de agent termic a consumului de energie termica pentru incalzirea spatiilor comune din blocurile de locuinte. Se doreste ca persoanele care isi asigura incalzirea locuintei cu ajutorul centralelor termice de apartament sa nu mai fie puse in situatia  de a fi obligate si la plata energiei termice furnizate in regim centralizat.

Articolul 654 din Noul Cod Civil reglementeaza o anumita situatie de drept cu mentiunea ca se aplica “in lipsa unor prevederi legale”. Astfel, “in lipsa unor prevederi legale sau intelegeri contrare,  fiecare coproprietar suporta cheltuielile legate de intretinerea, repararea si exploatarea partilor comune, in proportie cu cota sa parte”.

In acest sens va rog sa analizati si sa oferiti un punct de vedere privind oportunitatea modificarii legislatiei in vigoare astfel incat legiuitorul sa lase la latitudinea autoritatilor publice locale posibilitatea de a opta pentru finantarea din bugetul local a contravalorii consumului de energie termica aferent incalzirii spatiilor comune din blocurile de locuinte pentru detinatorii de centrale termice de apartament.

Anexez memoriul primarului municipiului Botosani.

Solicit raspuns scris.

Cu deosebită consideraţie

Senator Doina Elena Federovici

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES

21 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMA ORA